Festival knjige “Čitam-čitaš”


13. i 14. juna 2015. godine na Kosančićevom vencu treći put održaće se manifestacija „Čitam-čitaš festival knjige“, kao i uvek, u organizaciji članica udruženja građana Evropa Nostra Srbija, studentkinja osnovnih i master studija istorije umetnosti.

Ideja organizatorki je da se na jednom mestu okupe različite grupe koje se kniževnošću bave na različite načine: pisci, muzičari, glumci, novinari i naravno ljubitelji čitanja. Program će činiti radionice za decu, radionice i panel diskusija za odrasle, muzički nastupi i projekcije filmova.

Čitam-čitaš projekat nastao je 2012.godine, kao studentski projekat studentkinja Katedre za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Mirjane Jemović, Tanje Đorđević, Tijane Zebić i Kristine Grebenar. Započet je kao ispunjavanje „domaćeg zadatka“, a onda se na početnu ideju nadovezivalo mnogo novih. Zahvaljujući saradnji Filozofskog fakulteta i NVO Evropa Nostra Srbija, ideja je dobila mogućnost da bude realizovana, kao jedan od projekata ove organizacije koja se bavi zaštitom kulturnog nasleđa na nivou cele Evrope.

Prvi cilj ovog projekta bilo je oživljavanje lokaliteta na kome se nalazila zgrada Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu i povratak statusa centra za širenje kulture, umesto dotadašnjeg simbola stradanja i neprijateljstva. Nakon dugih priprema, uz podršku Narodne biblioteke Srbije, u junu 2013. godine, održan je prvi Čitam-čitaš festival knjige na ovom mestu.

„Mnogobrojni posetioci, podrška lokalnog stanovništva i drugih ljubitelja knjige, pomogla nam je da odlučimo da želimo i dalje da radimo na ostvarenju svog cilja. U narednom periodu, nismo ostali vezani samo za prvu temu, proširili smo svoje polje delovanja i svoju ekipu. Tako smo dobili novog člana, Marinu Lutovac, studentkinju Fakulteta političkih nauka, koja je postala zadužena za odnose sa javnošću, a počeli smo da svest o značaju knjige kao medija, značaju samog procesa čitanja i obrazovanja, širimo na najrazličitije načine i na najrazličitijim mestima, van dotadašnjih okvira“.

PROČITAJTE I OVO:  Žena posle 67 godina vratila knjigu u biblioteku

Čitam-čitaš poklanja knjige u javnom prostoru, u gradskom prevozu, u parkovima, ali i u okviru nagradnih igara, na društvenim mrežama i uživo. Posete osnovnim i srednjim školama, sportskim i umetničkim udruženjima, raznim događajima vezanim za kulturu i događajima koje organizuju prijatelji i podržavaoci projekta deo su godišnjih aktivnosti, koje se odvijaju između dva festivala.

Za subotu, 23.maj 2015. godine, tačno u podne, zakazano je „Čitanje knjiga u javnom prostoru“, događaj koji za cilj ima da ohrabri sve ljubitelje čitanja da u slobodno vreme, gde god se našli, mogu da otvore knjigu i da uživaju. Na ovom skupu, prijatelji Festivala će jedan sat provesti čitajući knjige u sred gradske vreve, a za slučajne i namerne prolaznike koji budu želeli da se pridruže, obezbeđene su knjige i jastučići za sedenje.

„U nekom trenutku smo shvatili da nam se ne dopada atmosfera izgrađena unutar i oko žica koje ograđuju prostor na kome se nekada nalazila biblioteka. Zato Čitam-čitaš podseća na knjigu, kao medij koji nam omogućava da otkrivamo nove svetove i nove delove sebe, i na čitanje kao aktivnost koja unapređuje i duh i intelekt, pa čoveku koji sluša pomaže da postane čovek koji misli.

Ljubav prema knjigama i bibliotekama je okupila Čitam-čitaš ekipu, a svest o značaju čitanja održava želju da nastavimo da širimo ovo osećanje.

Izvor: B92