Emanuel Pagano u Srbiji


U maju u Beogradu boravi Emanuel Pagano (Emmanuelle Pagano), francuska spisateljica i dobitnica Evropske nagrade za književnost 2009. godine.

Rođena je 1969. u Rodezu (Aveyron, Francuska). Do septembra 2012. radi kao profesor likovne umetnosti, nakon čega napušta školu i potpuno se posvećuje pisanju. Studirala je umetnost, smer film i audiovizuelne umetnosti. Nekoliko stručnih radova posvetila je temi tela u Pasolinijevim filmovima. Dela su joj prevođena na italijanski, nemački, mađarski, bugarski, hrvatski, češki i španski. Za roman Les Adolescents Trodlodytes (Adolescenti trogloditi, Meandar Media, Zagreb, 2014) dobila je Evropsku nagradu za književnost 2009. Živi u Francuskoj, u pokrajini Ardèche, majka je troje dece.

Objavila je zbirku proznih fragmenata Nouons-nous (P.O.L., 2013), novelu Un Renard à mains nues (P.O.L., 2012), romane L’Absence d’oiseaux d’eau (P.O.L. 2010; Gallimard, 2011), Les Mains gamines (P.O.L., 2008), Les Adolescents Troglodytes (P.O.L., 2007), Le Tiroir à cheveux (P.O.L., 2005), Pas devant les gens (La Martinière, 2004) i priču Pour être chez moi (Ėditions du Rouergue, 2002).

Godinu dana boravila je u prestižnoj rezidenciji za pisce Villa Médicis u Rimu.

Emanuel Pagano će nastupati na Molijerovim danima, književnim susretima koji se svake godine odvijaju u organizaciji Francuskog instituta u Srbiji. Ove godine Molijerovi dani održaće se od 13. do 15. maja u Novom Sadu i Beogradu, a Pagano će nastupati 15. maja od 18.30, u Francuskom institutu u Beogradu, Knez Mihailova 31.
Boravak Emanuel Pagano podržavaju Francuski institut u Srbiji, Erste banka i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.


PROČITAJTE I OVO:  Priča o generacijskom jazu u Japanu