DKSG: Predavanje „Motiv pesnika u slikarstvu Gistava Moroa“


U ponedeljak 23. maja u 19 časova u Klubu-knjižari Magistrala biće održano predavanje „Motiv pesnika u slikarstvu Gistava Moroa“ istoričarke umetnosti Jovane Nikolić.

Ovo predavanje je prvo u nizu u okviru ciklusa predavanja koje DKSG organizuje sa katedrom za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. U okviru ciklusa biće reči o interesantnim temama koje studenti istorije umetnosti istražuju u okviru master i doktorskih studija.

Francuski slikar simbolizma, Gistav Moro, u svom stvaralaštvu često se bavio motivom pesnika. Na nekim slikama predstavljao je određene istorijske ili mitološke pesnike, poput Orfeja, Hesioda, Sapfo, a nekada je to bio Pesnik kao arhetip umetnika. Uloga umetnika i značaj umetnosti bili su teme kojima se Moro bavio celog života, o kojima je pisao ali koje je i slikao. Upravo je motivom pesnika prikazivao svoje stavove o ovim temama te je, prateći njegov rad, moguće primetiti promene u idejama i razmišljanju umetnika. Moro je verovao u moć umetnosti, vrlinu i pravednost i jedan je od retkih intelektualaca koji su do samog kraja 19. veka ostali optimisti i po pitanju uloge umetnosti u svetu.


PROČITAJTE I OVO:  Priča o kraljevima koje smo birali i koji su od društva napravili ludnicu