Foto: Press

Debitantski roman Borisa Džinića


Rejon 24 je debitantski roman Borisa Džinića (1988, Sombor), a ujedno i prvo izdanje u novoj ediciji Iza horizonta izdavačke kuće Dokaz, i donosi nam priču o Luku i Eli, ocu i ćerki tinejdžerki u istraživačkoj misiji na Marsu.

Sadnjom višanja na Marsu, koje zasad jedine uspevaju na ovoj turobnoj planeti, Luk i Eli započinju uzbudljivu potragu za tajnama ukopanim u naslage crvenkaste prašine. Stabla puna tamnocrvenih plodova rastu pod svodovima svih specijalizovanih plastenika, osim u jednom – Rejonu 24. Dok se unutrašnjost njihovih astronautskih odela sve više puni usamljenošću, strahom, nerazumevanjem i tugom, tragični događaji iz prošlosti nastavljaju da ih pritiskaju kao sumorna izmaglica Marsa. Iako često primoravaju sebe da ne razmišljaju o domu koji su privremeno napustili, iskre njihovih priča i sećanja nemoguće je u potpunosti ugasiti – one ih vuku ka bitnim sitnicama i događajima koji su oblikovali njihove živote. Zašto je važno na koji način Eli jede višnje i koje je drvo Luk zasadio kad je bio mali? Da li staro imanje, voćnjak, obližnje jezero, utihnuli seoski vašar i mreža isprepletenih kanala i šumaraka mogu biti skelet i životni sistem jedne porodice?

U svom debitantskom romanu Boris Džinić vešto prepliće prošlost i sadašnjost svojih junaka, pripovedajući nam dirljivu priču o snazi uspomena, ljubavi, bolu, patnji i neraskidivim vezama među ljudima. Rejon 24 podseća nas da je i na najmračnijem mestu moguće sačuvati radost življenja i veru da se onome što nas čeka vredi vratiti.

O autoru: Boris Džinić rođen je 1988. godine u Somboru. Diplomirao je žurnalistiku na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Nakon studija radio je kao novinar i urednik, a trenutno je na poziciji desktop publishing dizajnera u jednoj stranoj kompaniji.

Pored pisanja, obožava pse, knjige i košarku. Celo detinjstvo bavio se karateom, a kad je došao do crnog pojasa, zamenio ga je košarkaškom loptom. Pevao je u metal bendu i čitavu večnost verovao da mu se snaga nalazi u dugačkoj kosi.

Rejon 24 njegov je prvi roman.