Arrow vs. Green Arrow / Koliko se serija o Zelenom Strelcu razlikuje od stripa?


Dok ovo čitate već je završena prva sezona nove serije Arrow. Tako da znate da li je i kako završena priča oko zemljotresa. Ova serija se zasniva na stripu izdavačke kuće DC Comics Green Arrow.

Ali koliko je Arrow zapravo Green Arrow? Da li je u pitanju isti lik ili nije. U čemu su razlike, a u čemu sličnosti sa stripom?

Blizak pristup je ranije urađen u seriji Smallville koja se bavila životom i avanturama mladog Clarka Kenta. U ovoj seriji je sve uvek bilo gotovo isto kao u stripu, ali uvek sa malim razlikama. Niko nije ikada spomenuo Supermana ili Superboya. Tako je i ovde. Za razliku od stripa, u seriji Oliver Queen nema fazoniranu bradicu u stilu Robina Huda. Ali iako nosi kostim zelene boje, koristi zelene strele, i ima zelenu masku (maskaru?) oko očiju niko ga ne spominje kao Zelenog Strelca kako je njegovo ime u stripu. Ni on sam sebe tako ne naziva, niti ga drugi spominju kao Green Arrowa. Nazivaju ga The Starling City Vigilante, The Hooded Vigilante ili samo The Hood (Kapuljača), kako Oliver često sam sebe zove.

Za razliku od Clarka Kenta u seriji Smallville, za Arrow su kao uzor uzete najmračnije stripske interpretacije. Arrow ne preza od nasilja i ubijanja ljudi. Iako je svoj stav malo ublažio posle iskustva sa drugim Strelcem, on ipak neće od policije da dobije pohvalincu za Dan bezbednosti jer ga ipak tereta za najmanje 26 ubistava.
Tu je zatim Laurel Lance, Oliverova simpatija. Ona radi kao advokat u uredu za besplatnu pravnu pomoć i još uvek nema supermoći. Međutim u stripu Green Arrow postoji jedna Dinah Laurel Lance, poznatija po superherojskom imenu Black Canary koja je u romantičnoj vezi sa Oliverom Queenom. Kada će, i da li će, u seriji Laurel da postane heroina to je pitanje na koje će vreme da nam da odgovor. Za sada smo od nje, za Noć veštica, dobili kostim koji podseća na onaj koji nosi Black Canary.

PROČITAJTE I OVO:  Održan prvi sastanak sa strip autorima na temu rezidencijalne saradnje Francuske i Srbije

Mnogi koji su na početku serije videli da je Oliverov najbolji prijatelj Tommy Merlyn tužno su odmahnuli glavnom „osećajući“ da to prijateljstvo neće da bude dugog veka jer su znali da stripski arhineprijatelj Zelenog Strelca ima isto prezime. Ovaj osećaj je malo popustio kada su videli da je Tommyjev otac zloglasni Malcolm Merlyn.

Ko će u seriji da dobije titulu Speedya? Speedy je u stripu pomoćnik i partner Green Arrowa.

Imamo dva kandidata. Prvi je Thea Dearden Queen, mala sestra Olivera Queena. Saznali smo da su je u detinjstvu zvali Speedy, takođe je njeno srednje ime isto kao i kod stripske Speedy – Mia Dearden, obe imaju svoju prošlost sa drogama na ludim žurkama.

Drugi kandidat je Roy Harper Jr. On je tipičan klinac iz siromašnog kraja koji je krenuo na stranputicu života sve dok ga nije spasao The Hood. U stripu je Roy Harper Jr. originalni i prvi Speedy.

Thea i Roy su krenuli u zajedničku potragu za Strelcem. U drugoj sezoni videćemo kako se ona završila.

„Ni jedan čovek nije ostrvo, sam za sebe celina…“, to najbolje zna čovek koji je na ostrvu proveo pet godina. Zato je Oliver dopustio da mu u njegovoj borbi pomaže i, ratni veterani telohranitelj, John Diggle. Njegov brat Andy se pojavljuje u stripu Green Arrow: Year One, ali u seriji je mrtav. A njegov brat želi da ga osveti i usput pomogne i Oliveru da spase grad od uništenja.

Grad? Radnja serije se dešava u Starling City. Međutim u DC stripskom svemiru nema ni jednog grada sa tim nazivom. U stripu Green Arrow dela u Star Cityju. Ali i u Starling Cityju možete da posetite mesta koja se nalaze i u Star Cityju Winick Building, na primer, zatim u oba grada možete da ručate u Big Belly Burgeru, ili da vas brani advokatska firma Wolfman & Perez, da unajmite privatnu vojsku pripadnike The Blackhawk Squadrona… U seriji se spominju i drugi gradovi koji postoje i u stripu – Bludhaven, Central City ili bliskoistočni narod Bialya.
Osim Malcolma Merlyna, kao glavnog zlikovca, u seriji Arrow se pojavljuje još niz stripovskih negativaca, koji su pomalo modifikovani u odnosu na svoje modele iz stripa. Deadshot nije ciničan ubica, već psiho-ubica sa tetovažama i otrovnim mecima. U seriji Count Vertigo nije pripadnik plemstva već je ulični diler sa imenom The Count. Tu je i stripska junakinja Huntress koja se pojavila u nekoliko epizoda. Nosi ljubičasto i crno kao i u stripu, ćerka je mafijaškog bosa…Razlike još nisu uočene.

PROČITAJTE I OVO:  Srpski strip autori i autorke izlažu u Parizu

I ko je zaboga ta Felicity Smoak? Šta znamo o njoj osim da nije prirodna plavuša, da je Jevrejka i da je alergična na orahe? U seriji je kompjuterski stručnjak koja pomaže Oliveru u njegovoj borbi protiv sile i nepravde. U stripu Firestorm ona je menadžer u kompjuterskoj firmi, prirodna crnka, maćeha je Firestromu i podržava ga u njegovoj superherojskoj borbi protiv sile i nepravde.

Walter Steele, čovek koji je nasledio i spasao Queen Industry posle smrti oca Olivera Queena, je u odnosu na strip pretrpeo neznatne promene. Uglavmnom kozmetičke prirode. U stripu je prikazan kao mladi, plavokosi belac, a u seriji je stariji, afro-amerikanac…i oženjen za Moiru Queen.

Tekst je prvi put objavljen u Bookvaru broj 4, 27. maja 2013.