Američki desničari vole Džejn Ostin


Američki desničari i konzervativci veliki su poštovaoci lika i dela britanske spisateljice Džejn Ostin.

Istraživanje je pokazalo da većina desničarskih sajtova i blogova upućuje na autorku romana Gordost i predrasuda verujući da njeni radovi verno oslikavaju i podržavaju tradicionalnu porodicu, kao i njenu rasnu čistotu i podređen položaj žene u njoj.

Nikol Rajt, profesorka engleske književnosti na Univerzitetu u Koloradu, došla je do zaključka kako desničari u Džejn Ostin i njenim delima vide nekoliko stvari koje se njima dopadaju poput seksualne čistote, iščezle tradicionalne bele kulture kao i izuzetak koji potvrđuje pravilo ženske inferiornosti.

Ona je ovo prvi put primetila kada je desničarski novinar Milo Janopuls koji podržava Donalda Trampa u jednom govoru, misleći na Džejn Ostin, rekao kako su “viktorijanski pisci pokazali univerzalnu istinu da su veće šanse da ružna žena postane feministkinja nego neka koja je dobro parče“.

Nikol Rajt nam skreće pažnju i na to da je Džejn Ostin preminula dvadesetak godina pre početka viktorijanskog perioda što ukazuje na verovatnoću  da desničari zapravo i ne čitaju dela Džejn Ostin.

Sa njom se slaže i profesorka u penziji  i bivša predsednica Društva Džejn Ostin Ela Bander koja kaže kako niko ko sa razumevanjem i pažnjom čita dela Džejn Ostin ne može da bude desničar.

„Svi ljubitelji Džejn Ostin koje poznajem su razumni, osećajni i liberalni ljudi“, kaže ona.

Izvor: Independent


PROČITAJTE I OVO:  Serijal knjiga "Goosebumps" u filmskoj adaptaciji