2015. – godina dobrih i kontroverznih knjiga


Književni kriticar, osnivač i glavni urednik izdavacke kuće “Booka” Ivan Bevc najavio je da će u 2015. njegova kuća objaviti 11 naslova.

“Booka”, poručio je Bevc, “planira da u ovoj godini nastavi sa praksom objavljivanja kvalitetnih dela savremenih pisaca,a neke od njih će izazvati ozbiljne polemike”.

Na pocetku godine izlaze dva nova ostvarenja sa više nego aktuelnom temom odnosa islamskog i zapadnog sveta, najavio je on i dodao da je već u prodaju knjiga “Opčinjenost najgorim” nove zvezde francuske književnosti Florijana Zelera za koju je dobio nagradu “Interallie“ za roman godine.

“To je priča o putovanju dva evropska pisca u Kairo na Sajam knjiga gde, svako na svoj način, doživljavaju kulturološki šok u susretu sa sve ozbiljnijim uticajem islamske religije na svakodnevni život”, kazao je Bevc i uporedio delo sa Kamijevim “Strancem “, ali i novijIm delima Frederika Begbeda i Mišela Uelbeka.

Sve te knjige su izazvale dosta pažnje i donele piscima popularnost ali i ne mali broj pretnji od strane radikalnih muslimana.

Još više potresa, smatra Bevc, izazvaće roman koji u Srbiji izlazi 5. februara,

“Pokoravanje” Uelbeka. U Francuskoj je knjiga objavljena istog dana kada se dogodio napad na časopis “Šarli ebdo” i to je sigurno doprinelo da je već proglase delom godine.

Priča govori o Francuskoj posle predsedničkih izbora 2022. godine kada postaje islamska država, na čelu je predsednik iz Muslimanskog bratstva, a godinama podrazumevane građanske slobode i prava žena nestaju preko noći.

Uelbek je u njemu pokazao moguću evoluciju jednog demokratskog društva u nešto što je pre samo par decenija bilo nezamislivo.

Prvi tiraž romana od 220.000 primeraka u Francuskoj je razgrabljen za 10 dana, a nemački izdavač je prvo izdanje štampao u 270.000 primeraka, zbog, do sada nezabeležene tražnje. Srbija je među prvih pet zemalja kjoja je do sada prevevela roman koji će kako se predviđa, vrlo brzo probiti granicu od milion prodatih primeraka.

PROČITAJTE I OVO:  Konkurs za Nagradu „Teodor Pavlović“

Osim ova dva savremena francuska autora početak godine doneće i mračno ali zabavno delo kultnog japanskog autora Rjua Murakamija “Karaoke strave”, furiozni prikaz modernog Japana i neverovatnih generacijskih razlika koje kulminiraju u pravom ratu grupe mladića sa ekipom sredovečnih žena. Ovaj žestok roman iz štampe izlazi sredinom marta.

U aprilu izlazi prva od šest knjiga serijala “Moja borba”, norveškog autora Karla Ovea Knausogora. Pisac je uzburkao čitalačku javnost jer opisuje ceo svoj život do najsitinijih i najintimnijih detalja. Nazvali su ga “Prust XXI veka“, i delo je prodato u više od 600.000 primeraka samo u Norveškoj a prevedeno je na dvadeset svetskih jezika.

Andres Neuman, argentinski autor za koga je legendarni Roberto Bolanjo rekao da predstavlja budućnost hispanoameričke književnosti biće premijerno predstavljen u maju mesecu romanom “Razgovori sa sobom”.

Prema rečima urednika to je “potresna i maestralno napisana priča o raspadu porodice zbog smrtne bolesti oca ispripovedana je iz tri ugla: očevog, majčinog i sinovljevog i ovaj svojevrsni rašomon pokazuje krhkost ljudskih bića sa ljubavlju kao silom koja može da bude i stvaralačka i rušilačka”.

Početkom leta “Booka” objavljuje delo “Tvoj sin, Hucklberry Finn” Bekima Sejranovića poznatog po romanima “Nigđe, niotkuda” i “Ljepši kraj”.

“U svom najličnijem ostvarenju Sejranović sa ocem i prijateljem „crncem“ kreće u rečnu avanturu i ploveći rekom Savom ka Crnom moru doživljava neverovatne epizode raščišćavajući usput sopstveni život ali i upoznaje na pravi način svog oca sa kojim je ceo život proveo u tihom sukobu” najavio je Bevc.

Tokom leta stiže u knjižare oseban roman, “Priča za biće vremena” japansko-kanadske autorke Rut Ozeki, koja se dokazala u svetu filma i književnosti (ovim delom ušla je u najuži izbor za nagradu Buker), a i prva je žena sveštenik zen budizma. Reč je o toploj priči “o neprilagođenoj tinejdžerki koja piše dnevnik i spisateljici koja taj dnevnik pronalazi i čitajući ga upoznaje se sa devojčinom sudbinom. Prepun nežnosti i humora ovaj roman zadire u samu srž odnosa između pisca i čitaoca, prošlosti i sadašnjosti, stvarnog i izmišljenog, kvantne fizike, istorije i predanja. Briljantno inventivna i uverljiva priča o čovečnosti i potrazi za osećanjem sigurnosti” opisao je ovo delo njgeov srspki izdavač.

PROČITAJTE I OVO:  Održano književno veče sa Draganom Velikićem u Kući kralja Petra

Na beogradski sajam knjiga “Booka” izlazi sa tri naslova, dva potpisuje i ovde omiljeni Viktor Peljevin: koji nastavlja sagu o vampirima u modernoj Moskvi u a drugi je Dejv Egers, autor mega hita “Krug” sa svojim novim delom “Hologram za kralja” po kome je već snimljen film u režiji Toma Tikvera sa Tomom Henksom u glavnoj ulozi.

Edicija “Žanr“ biće krajem godine dopunjena remek-delom “Godišnja doba” kralja horora Stivena Kinga. Ova zbirka donosi četiri briljantne novele, a po jednoj od njih je nastao film “Bekstvo iz Šošenka“, navode iz Booka-e.