Svetska premijera animiranog filma „Priča o Miki mravu“


Na predstojećem, sedmom po redu izdanju Kraljevskog filmskog festivala, koji sada već tradicionalno okuplja sineaste iz čitavog sveta, biće upriličena svetska premijera srednjemetražnog animiranog filma „Priča o Miki mravu“, autorke Sanje Savić. Film je inicijalno nastao kao praktični deo autorkine doktorske disertacije, a rezultat je desetogodišnjeg posvećenog rada.

„Priča o Miki mravu“ je 45-minutni animirani film, rađen 2d klasičnom akvarel animacijom, a priča je nastala po istoimenoj pripoveci, objavljenoj u zbirci „Kad žirafa progovori“ 2010. godine u izdanju izdavačke kuće Raška škola. Veza književnosti i filmskog scenarija je i tema pisanog rada koji prati ovaj projekat („Funkcija filmskog scenarija u procesu adaptiranja proze u animirani film“).

Izrada animiranog filma trajala je više od decenije, a po autorkinim rečima, sama animacija (animiranje, kolorisanje, konturisanje) je trajala gotovo četiri godine. Preko godinu dana je trajala obrada preko deset hiljada crteža, koja je tekla paralelno sa postprodukcijom zvuka.

Glasove likovima su posudili mladi glumci Dunja Stojanović, Marija Knežević, Andrija Daničić, Matija Živković, Iva Stefanović i Miloš Dašić, a osim Sanje Savić koja film potpisuje kao rediteljka, scenaristkinja i animatorka, u filmu su učestvovali Marija Momić (dizajn pozdadina i kolor korekcija), Jovana Filipović (kompoziting i montaža), Lazar Arsović (snimatelj i dizajner zvuka), Pavle Popov (kompozitor), sa kojima Savićeva nastavlja saradnju započetu prethodnom igranom filmu „Naši očevi, majke i njihova djeca“.


PROČITAJTE I OVO:  Slovenačka Margaret Atvud