Zbog pisanja šovinističkih grafita osuđeni na čitanje knjiga o rasizmu i antisemitizmu


Sud u Virdžiniji kaznio je grupu tinejdžera koji su na zidovima škole pisali uvredljive natpise čitanjem knjiga Boja purpura i Sunce se ponovo rađa.

Boja purpura Alis Voker, Veštice iz Salema Artura Milera i Lovac na zmajeve Haleda Hoseinija našli su se, između ostalih, na spisku od trideset i pet knjiga koje grupa mladih vandala mora da pročita na osnovu sudske presude koja im je izrečena zbog toga što su na zidu afro-američke škole-muzeja napisali niz rasističkih, antisemitskih i bezobraznih grafita.

Osim na čitanje knjiga, tinejdžeri su osuđeni i na gledanje četrnaest filmova, posetu dva muzeja, kao i pisanje eseja o prihvatanju polnih, rasnih i religijskih različitosti.

Okružni tužilac izjavio je da je ovo urađeno zato što je očigledno da su u pitanju obični „glupavi tinedžeri“ koji nemaju dosije, ranije nisu činili nikakve prekršaje i očigledno nisu ovo uradili iz rasističkih motiva već su jednostavno glupi i nisu svesni onoga što su učinili.

Ovo nije prvi put da je sud doneo presudu kojom se nekome određuje čitanje knjiga. Tako je, na primer, prošlog septembra italijanski sud doneo odluku po kojoj je jedna petnaestogodišnja devojka osuđena na čitanje trideset feminističkih knjiga jer je uhvaćena da se bavi prostitucijom. Cilj ovakve presude  bio je da, čitajući knjige, shvati kakvu je štetu nanela samoj sebi kao ženi kao i da prihvati feminističke vrednosti.

Muškarac sa kojim je uhvaćena na delu osuđen je na dve godine zatvora bez čitanja knjiga. Strašno!

Izvor: Guardian


PROČITAJTE I OVO:  Kako su studenti napravili mašinu za čitanje knjiga na osnovu nacrta iz 16. veka