Vladimiru Tabaševiću kriv Barak Obama što nije dobio NIN-ovu nagradu


Mladi pisac Vladimir Tabašević je, verovatno nezadovoljan odlukom žirija, koji se usudio da 63. NIN-ovu nagradu dodeli Ivani Dimić za roman Arzamas, na svom profilu na Fejsbuku izneo niz rasističkih i mizoginih komentara u kome vređa čak i odlazećeg američkog predsednika Baraka Obamu.

U najužem krugu za NIN-ovu nagradu ove godine su se, pored Vladimira Tabaševića, našli i Vladan Matijević, Vladislav Bajac i Ivana Dimić. Žiri je tri glasa dao Ivani Dimić dok je Vladislav Bajac dobio dva glasa.

Nezadovoljan odlukom žirija Vladimir Tabašević je u svom statusu na Fejsbuku napisao kako je dobitnica NIN-ove nagrade pobedila, ne zbog kvaliteta svog dela, već zato što je žena. Da bi pojačao ovu mizoginu tezu on je dodao da je Barak Obama izabran za predsednika ne zato što je imao najbolji program i uspešnu karijeru iza sebe već zato što je crnac.

Kao i drugi ljudi koji smatraju da su bolji od ostalih ne na osnovu ličnih kvaliteta i dela već na osnovu pola ili etničke pripadnosti tako se i Vladimir Tabašević u nastavku statusa poziva na Boga (koji, valjda, jedini može da mu sudi i dodeljuje NIN-ove nagrade), a onda kreće da se „zahvaljuje“ članovima žirija.On, ipak, od svih članova žirija, u jednom kasnijem komentaru, izdvaja samo Tamaru Krstić prema kojoj jedino iskazuje poštovanje jer se, kako piše, jedina zauzimala za njegov roman. Tabašević je, dakle, spreman da pokaže poštovanje samo prema onima koji se zalažu za njega čak iako je u pitanju jedna… žena.Dodelu NIN-ove nagrade oduvek su pratile priče o nameštanjima, književnim klanovima, podmetanjima… Ove godine je kružila priča kako je jedan od pisaca koji su ušli u najuži krug za dodelu nagrade u vezi sa izvesnom starijom političarkom koja mu „namešta“ nagradu. Takođe je bila aktuelna i priča o PEN lobiju koji gura jednog drugog (?) pisca. Ove godine niko nije optužio HAARP.Ipak, uprkos strastima koje prate ove polemike oko dodele NIN-ove nagrade, niko se do sada nije koristio rasizmom i šovinizmom kao mladi Vladimir Tabašević. Zašto je to uradio? Da li je svesno odlučio da skine masku dobrog i svima simpatičnog momka sa namerom da se „preporuči“ desničarskim strujama koje su u Srbiji oduvek bile jake ili je slučajno, u afektu, rekao ono što stvarno misli ostaje veliko pitanje.

PROČITAJTE I OVO:  Stranac lektira za sve uzraste

Uprkos polemici koja je zbog njegovog statusa nastala u književnoj javnosti on status nije izbrisao što verovatno znači da i dalje stoji iza ovih svojih reči.

Ako se po Tabaševiću književni dan poznaje čini se da Srbija polako dobija novog Dobricu Ćosića. Pa kao Vreme smrti!

Piše: Milan Aranđelović