Uskoro se štampa jedan od najmisterioznijih rukopisa


Španska izdavača kuća iz Burgosa prirediće štampano izdanje jednog od najmisteriozniji rukopisa – Vojničevog manuskripta.

Ilustrovan i ručno napisan kodeks na pergamentu proučavali su mnogi kriptografi, ali do sada niko nije dešifrovao tekst. Rukopis se čuva u Biblioteci retkih knjiga i rukopisa Bejneke Univerziteta Jejl u SAD.

Mala izdavačka kuća sa severa Španije, Siloe, dobila je posle deset godina pregovaranja dozvolu da izda 898 faksimila rukopisa. Za taj broj izdavač se odlučio zato što je sa ranijim izdanjima faksimila drugih rukopisa u palindromu (696) imao uspeha.

Nije poznato koliko novca je izdavač morao da izdvoji za izdavačka prava, ali će svaka reprodukcija koštati između 7.000 i 8.000 evra. Oko 300 kupaca veće je rezervisalo po jedno izdanje faksimila Vojničevog rukopisa.

Rejmond Klemens iz Jejlove biblioteke Bejneke rekao je da će izdanje faksimila omogućiti lakši pristup delu budući da postoji veliko interesovanje za delo.

“Ukoliko bismo dozvolili da često bude konsultovan, rukopis bi bi uništen. Reprodukcija će omogućiti drugim bibliotekama i muzejima da imaju po jednu kopiju”, rekao je Klemens.

Ilustrovana knjiga nepoznatog autora na nepoznatom jeziku, sa crtežima nepoznatih biljaka, stara je, kako se veruje, oko 600 godina. Dobila je naziv po američkom trgovcu knjigama poljsko-litvanskog porekla Vilfridu Vojniču. On je izdanje našao 1912. godine u Italiji.

Dugo se verovalo da je knjiga delo franjevačkog monaha Rodžera Bejkona koji je živeo u 13. veku, ali je kasnije analizom pergamenta utvrđeno da rukopis datira iz 15. veka.

Neki stručnjaci veruju da je rukopis, koji sadrži i ilustracije i dijagrame, delo italijanskog renesansnog genija Leonarda da Vinčija.

Sadržaj manuskripta je enigma. Jedini ko je do sada “uspeo da dešifruje” kodeks bio je Indijana Džons, lik istoimenog filma Stivena Spilberga.

PROČITAJTE I OVO:  Donald Tramp objavio „najseksi knjigu decenije“

Izdavačkoj kući će biti potrebno 18 meseci za prvi faksimil Vojničevog rukopisa. Posao je započet u aprilu.

Izvor: B92