Upoznajte pravog Foresta Gampa


Retko se dogodi da knjiga i filmska ekranizacija književnog dela ispune očekivanja čitalaca i filmofila. Baš to je slučaj sa pitoresknim romanom Vinstona Gruma „Forest Gamp“, po kojem je snimljen jedan od najboljih filmova svih vremena.

Ovo je priča o smotanom junaku koji doživljava svakakve avanture. Ovo je priča pravog Foresta Gampa. Ne onog sa filmskog platna. On psuje, puši travu, ide u zatvor, posrće i ustaje. Ponekad je prek, ali ipak ima zlatno srce. On je neobičan čovek, sa neobičnijom životnom pričom, onom koju ne znate jer još niste pročitali ovu knjigu.

Forest Gamp je sa šesnaest godina bio visok metar i devedeset osam santimetara, težio je sto deset kilograma, imao je koeficijent inteligencije 70 i ne baš prijatno detinjstvo. Ali je umeo da trči. I to veoma brzo. A onda ga je otkrio Univerzitet Alabame i od njega stvorio mladu zvezdu američkog fudbala. Tada je počela neverovatna avantura našeg komičnog junaka. Od vijetnamskog heroja do igrača pingponga svetskog ranga, od rvača u nameštenim mečevima do uspešnog preduzetnika, naredne tri decenije sudbina je sa Forestom zbijala šale.

Radnja romana je toliko zanimljiva da će privući čak i mlađe čitaoce koji nisu skloni čitanju i probuditi im čitalački apetit.

Vinston Grum (23. mart 1943–17. septembar 2020) bio je američki književnik, najpoznatiji po romanu „Forest Gamp“ iz 1986. godine, koji je 1994. godine doživeo čuvenu filmsku adaptaciju pod režiserskom palicom Roberta Zemekisa. Film je postao kulturološki fenomen i ovenčan je sa šest Oskara. Knjiga je dobila nastavak 1995. godine pod naslovom „Gump and Co“. Grum je pored slavnog romana napisao i brojna publicistička dela raznolikih tema, uključujući knjige o Američkom građanskom ratu i Prvom svetskom ratu.

PROČITAJTE I OVO:  Nova izdanja Akademske knjige

Roman „Forest Gamp“ možete pronaći od utorka 9. novembra u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.