U. S. A. – novi roman Milana Aranđelovića


Izdavačka kuća Everest media najavila je izlazak romana U.S.A. Milana Aranđelovića. Nakon prva dva romana Labudoliki paunovi moraju umreti i Balada meda i krvi koji su za temu imali (ne)prilike u nekoj budućoj Srbiji, Milan Aranđelović se u svom trećem ostvarenju okreće globalnim problemima današnjice kao što su imperijalizam, globalno zagrevanje, migracije, izbeglička kriza, narastajuća tolerancija i politička korektnost.

Roman U. S. A. imaće svoju premijeru na  64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

O knjizi: Ujedinjena Sahara Afrike je raj na zemlji. Nekada pustinja, a sada plodno tlo, U. S. A. je uspela da, nakon katastrofe koja je uništila poznati svet, postane ključni igrač na međunarodnoj sceni. Zelene tehnologije, ljudska, hibridna i zelena prava su njeni glavni izvozni resursi koje milom ili silom nameće ostatku čovečanstva. Na domaćem planu U. S. A. je nominalni šampion u toleranciji, ali u praksi…

Eze je sin crnićanskog predsednika Republike. Abiona je ćerka hibridislamističkog trgovca amuletima. Oni moraju da skrivaju svoju ljubav od svih, a naročito od mržnje njenog brata Saadata. Kada njih troje kidnapuju, liše sećanja i zatvore u rudniku vode kojim rukovodi nemilosrdni Hrapavi Drilos, oni shvataju da je jedini način da se spasu međusobna saradnja, ljubav i empatija. A ovaj put nisu samo njihovi životi u pitanju već i budućnost krošnji i ustrojstvo samih korena iz kojih niče U. S. A. Hoće li razmaženi potomci biti dostojni svojih Očeva došljaka?

U ovoj distopijskoj avanturi prepunoj čudnovatih likova kao što su transrodni nilski konji, lake meduze iz javnih rijalitija, gej mačori posvećeni veri, geek pavijani naklonjeni hardveru, Japanci koji umiru od dosade, do repa zaljubljeni gušteri, pošteni političari, ljigavi blavori koji zbog slabog vida nikada nisu bili u vojsci, haremske mačke koje pate od nedostatka slave, mačo sveštenice Svetog HIV-a, slepe mišice žedne krvi i prava glasa…

PROČITAJTE I OVO:  Jubilarna petnaesta Noć knjige - u petak od 17 sati do ponoći

Milan Aranđelović se bavi pitanjem imperijalističkog izvoza i nametanja određenih vrednosti drugim društvima, rasizmom, verskom i rasnom (ne)tolerancijom, diskriminacijom, ekologijom, budućnošću društvenih mreža i ličnih odnosa u virtuelnim okolnostima, kao i pitanjem nevladinog sektora i političke korektnosti kada ona dođe do vrhunca i pretvori se u svoje naličje.

O autoru: Milan Aranđelović je bio tinejdžer kada je prvu priču otkucao na pisaćoj mašini, stavio u koverat, nalepio markicu ili dve i poslao na adresu Politikinog Zabavnika. Još uvek ne zna da li je bio iznenađen (ili je njegov ego to podrazumevao) kada je priču ugledao u časopisu. Kao srednjoškolac počeo je da radi kao novinar u lokalnom nedeljniku. Članovi redakcije nikada nisu bili sigurni da li je ono što je napisao u svojim tekstovima istinito ili ne, a on je samo, na najbolji mogući način pokušavao da dokumentuje stvarnost u kojoj je živeo. Nakon što je prošao svih devet krugova pakla popločanim dobrim namerama fakultetskog obrazovanja vratio se svetu pisane reči književnosti i novinarstva  nameran da iz njega nikada ne izađe.

U. S. A. je njegov treći roman.