Tribina: “Lorka, volimo te Lorka”


Povodom osamdeset godina od ubistva Federika Garsije Lorke, Društvo hispanista i Merlinka festival organizuju u utorak 20. septembra u 19 časova u Institutu Servantes interaktivnu tribinu o njegovom delu i životu, ali i razlozima koji su doveli do streljanja 1936. godine.

Ovom tribinom želimo da damo omaž njegovom delu, ali i upoznamo njegovo intimno biće u represivnom španskom društvu tridesetih godina. Publika će imati prilike da kroz njegove životne situacije i stihove upozna Lorku, mladog pisca koji stvara prva velika prijateljstva sa Dalijem, Bunjuelom u čuvenom madridskom studentskom domu, mirnog genija koji je očarao Španiju, ali interno vodio borbu protiv prihvatanja svoje seksualnosti, kao i njegove prijatelje iz subverzivne grupe Generacije 27. Pokušaćemo da osvetlimo njihovu društvenu angažovanost iz perspektive savremenog aktivizma i predstavimo položaj pojedinca u društvu danas.

Tokom događaja, razgovor učesnika tribine pratiće zanimljivi citati, video isečci, audio zapisi njegovih pesama i drugi multimedijalni sadržaj koji će podstaći publiku da se uključi u diskusiju.

U razgovoru učestvuju Željko Donić, asistent na Filološkom fakultetu, Ana Vučković, književnica i urednica časopisa Refleho, Roman Balvanović, prevodilac, Lejdi Ujdi, street art umetnica i Lana Čubrić iz Društva hispanista koja će moderirati razgovorom.


PROČITAJTE I OVO:  Nakon Dece vremena slede Deca propasti