Foto: Promo

Tamara Kučan: “Najvažnije nam je da knjiga ode u prave ruke”


Približava se ovogodišnji Međunarodni beogradski sajam knjiga na kome nas domaće izdavačke kuće tradicionalno obraduju novim i, specijalno za tu priliku, odabranim naslovima. U susret ovoj manifestaciji porazgovarali smo sa Tamarom Kučan, književnicom i direktorkom izdavačke kuće Urban Art.

Ilustracija: Freepik
 • Šta je to što posetioci sajma mogu naći na Vašem štandu, a neće pronaći na štandovima drugih izdavača?

Naše pravilo u Urban artu je da nas drugi ne zanimaju, da nema takmičenja niti upoređivanja. Verujte mi da ne znam šta drugi nude ili spremaju za Sajam. Znam samo da smo i ove godine izašli iz zone konfora – objavili žanr koji se ne objavljuje često, da imamo izdanje koje čitaoci čekaju tri godine, da za Sajam stiže rasprodato izdanje posle par nedelja čekanja, da tri autora imaju komplete svojih knjiga na akciji… Kod nas ćete naći mnogo truda, borbe, ljubavi. Ma koliko patetično zvučalo, lepa energija i ljubav prema tome što radimo se oseti – često nam to govore čitaoci.

 • A šta sigurno neće pronaći na Vašem štandu?

Predrasude. Neljubaznost. Lažan osmeh samo da biste kupili knjigu. I biografije mediokriteta. To nemamo.

 • Šta Vašu izdavačku kuću izdvaja od ostalih?
Foto: Promo

Raznovrsnost žanrova. Nismo žanrovski profilisani, samim tim čitalačka publika je raznovrsna. Trudimo se da budemo na zemlji, svesni materijalnih mogućnosti čitalaca. Nismo pristalice nepisanih pravila i onoga ,,to bi trebalo tako jer tako svi rade’’. Naš pristup promociji izdanja je moderan, ne gnušamo se interneta, mreža i svega novog. Od naših čitalaca učimo, idemo u korak s vremenom i takmičimo se isključivo sami sa sobom.

 • Kada bi Vaša izdavačka kuća bila knjiga kako bi izgledale korice i kako bi glasio tizer?

Kao vašar kontrasta, spoj nespojivog.  Retro i moderne, ironične za one koji ironiju shvataju, nejasne za one koji robuju pogledu, u  vedrim bojama, sa nekoliko ilustrovanih barbika u inat svim stereotipima prema ženama ili pak dugama, u znak podrške svakome ko svoju slobodu svakodnevno i mukotrpno osvaja, sa dosta šljokica, pomalo i crnila bi se tu našlo. Definitivno bi bile u kemp stilu, neuki bi rekli kič, ali suma sumarum –  bile bi to upadljive, provokativne korice koje bi definitivno privlačile pažnju. One sa otvorenim umom bi osvojile, one sa predrasudama bi nervirale… Zasigurno, bile bi drugačije od većine korica, unikatne i svoje. Za svaki Sajam knjiga imamo novi slogan, prošlogodišnji je glasio: ,,Pronađi svoju priču’’, ovogodišnji glasi: ,,Knjige su ljubav’’. Verujem da bi tizer bio miks ta dva slogana.

 • Da li pripremate neke nove naslove koji će svoju premijeru imati upravo na sajmu?
Ilustracija: Bookvar

Imamo dva takva naslova. ,,NOVE DRAME’’ Aleksandra Đuričića Eša i ,,ULTRAVIOLETNA 2’’ autorke Teodore Vuković poznatije kao Ultravioletna. ,,NOVE DRAME’’, zbirka izvođenih i nagrađivanih drama Aleksandra Đuričića Eša, naš su veliki podvig, pre svega dužnost prema svetu pisane reči da drame spasemo od zaborava. Zbirka poezije ,,ULTRAVIOLETNA 2’’, je knjiga koju mnogo mladih iščekuje i srećni smo što će uskoro ugledati svetlost dana.

 • Da li imate u planu neke specijalne popuste ili akcije tokom sajamskih dana?

Naravno. Pojedinačni naslovi su na popustu, kompleti knjiga po kojima smo iz godine u godinu prepoznatljvi. Kao i prethodne godine, mislimo na one koji neće moći da posete Sajam. Imaćemo i onlajn sajam, popuste na sajtu izdavačke kuće, ali i onajn druženja sa autorima.

 • Zašto bi ljubitelji književnosti trebalo da dođu na sajam kako bi kupili neku knjigu koju ste izdali, kada tu istu knjigu mogu da naruče i preko interneta ili kupe u knjižari? Šta razlikuje sajamsku kupovinu od obične?

Mi imamo specifičan odnos sa našim čitaocima. Poštujemo ih, zahvalni smo im i uživamo u vremenu sa njima. Na Sajmu dobijate i iskustvo sajamske kupovine, direktan kontakt sa izdavačem, susret sa autorom, mogućnost da razgovarate o knjigama koje volite, da dobijete savet koju knjigu da nabavite ako se dvoumite, priliku da vas tim izdavačke kuće upozna sa delom bolje nego što može internet ili knjižara. O popustima koji su mogući samo kod izdavača neke knjige, da ne govorimo.

 • Da li postoji knjiga koju ste objavili, a koju biste posebno preporučili čitaocima?
Ilustracija: Bookvar

Bilo bi nezahvalno izdvojiti jednu, pre svega, moje pitanje glasi – kakvim čitaocima, koliko godina imaju, šta vole da čitaju? Preporučiti uvek možemo, ali za nas je najvažnije da knjiga ode u prave ruke, da zajedno napravimo dobar izbor. Verujem da imamo za različite profile čitalaca izdanja koja su u skladu sa njihovim ukusom, zato… Umesto preporuke knjige, preporučujem da dođete na Sajam, da se upoznamo i da knjigu za vas zajedno izaberemo.

 • Koji konkurentski štand biste preporučili posetiocima sajma?

Svaki. Zaista.

 • Ako biste mogli da unajmite izmišljenog junaka iz neke knjige da vodi Vaš štand na sajmu, ko bi to bio i zašto?

Iris Marković (roman Oflajn). Proračunata influenserka, opčinjena trendovima i slavom, opterećena društvenim mrežama… Nisam sigurna kako bi se ponašala, ali mislim da bi briljirala u sektoru marketinga, da bi smislila dobre sajamske, reklamne poteze za izdavačku kuću. Takođe, verujem da bi i Lidija Kalik (roman Sazvežđe) bila dobra opcija, posebno u haotičnim sajamskim danima.

 • Ako biste mogli da uposlite nekog superheroja da privuče posetioce na Vaš štand, koji junak bi to bio?
Ilustracija: Freepik

Bez razmišljanja – Wonder Woman. No, treba pomenuti da su u današnjem vremenu, mnogi izdavači i autori, uključujući i naše – superheroji.

 • Da li postoji neka knjiga koju biste voleli da objavite, a koja ne postoji u stvarnom svetu?

Postoji, da. Za sada nije našla put do nas, a nisam sigurna da je neko stvorio nešto nalik ideji koju imam o takvoj knjizi.

 • Kada biste mogli da putujete unazad kroz vreme i izdajete knjige u bilo kom istorijskom periodu, gde biste voleli da idete i zašto?
Ilustracija: Freepik

Ne bih išla unazad. Samo napred. Kao izdavačka kuća, okrenuti smo isključivo budućnosti i onom što dolazi.

 • Da li postoji neka knjiga koju ste objavili, a koja vam je promenila neke svetonazore ili pogled na svet?

Svaka knjiga donese novo iskustvo, znanje i otvori vrata nekog novog sveta. Neka u većem procentu, neka u manjem, ali svaka objavljena knjiga je nešto promenila. Zato, bilo bi nezahvalno izdvojiti samo jednu.

Razgovarao: Milan Aranđelović