Sto godina od rođenja Branka Markovića


Udruženje baletskih umetnika Srbije obeležiće sto godina od rođenja maestra Branka Markovića 16. decembra u 12 sati na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu.

Godišnjica od rođenja soliste Baleta Narodnog pozorišta i cenjenog koreografa narodnih igara biće obeležena promocijom monografije “Maestro Branko Marković” autorki msr Maje Krasin Matić i dr Vesne Bajić Stojiljković. Na promociji će učestovovati Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, Vladimir Logunov, prvak Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, pedagog i koreograf, predsednik UBUS-a, Goran Marković, reditelj i član umetnikove porodice, Vojin Marković, sin Branka Markovića, Srboljub Ninković, solista i maestrov asistent u AKUD-u “Branko Krsmanović” i autorke Maja Krasin Matić i Vesna Bajić Stojiljković. Promociju će moderirati Iva Ignjatović, balerina Narodnog pozorišta u Beogradu i član Predsedništva UBUS-a.

Ignjatovićeva je o Markoviću napisala sledeće:

“Branko Marković, po obrazovanju pravnik, po sudbini igrač, rođen je 17. oktobra 1917. godine u Beogradu, gde je i preminuo 28. januara 1993. U posleratno doba beogradski balet je bio u deficitu sa muškim igračima, a baš tada se zgodilo da jedan mladić, naklonjen sportu – učesnik Olimpijade 1936. godine u disciplini skok u vis, s dipolomom Pravnog fakulteta koji je iz želje za druženjem i zabavom pohađao studio za ritmiku i folklorne igre Mage Magazinović, zajedno sa suprugom Nadom bude pozvan da se pridruži Baletu Narodnog pozorišta u Beogradu.

Naime, Nada i Branko igrali su na Kolarčevom narodnom univerzitetu gde su ih zapazili Mira Sanjina i Žorž Skrigin. Prihvatili su posao i Branko je u pozorište ušao s idejom da to bude prolazna faza njegovog života dok se ne vrati pravničkoj profesiji. S početka karijere, bez velikih ambicija, gledao je samo da se uklopi u ansambl. Da ne štrči – čučne kad svi čučnu i ustane kada su svi gore. Međutim, kako je sam govorio, ubrzo je uvideo da je balet izuzetno lepa profesija. Muškaraca je bilo malo – često se dešavalo da mora da igra neku ulogu, zameni bolesnog kolegu i tako je počelo. Tada su njegov talenat i izuzetne fizičke predispozicije odnegovane kroz bavljenje sportom došle do izražaja. Počeo je dodatno da vežba kod Mileta Jovanovića i Nine Kirsanove.

PROČITAJTE I OVO:  Jug Radivojević odbio da bude na čelu Drame u NP

Prva velika uloga bila mu je Knez u Baladi o jednoj srednjevekovnoj ljubavi, pa Mornar u Ravelovom Boleru, postao je Kopelijus u baletu Kopelija i Crnac u Kraljici ostrva. Sebe je smatrao karakternim igačem, ali je Nini Kirsanovoj bio partner, princ Zigfrid na njenoj jubilarnoj predstavi Labudovog jezera. Bilo mu je teško da igra klasičan repertoar, ali kako reče Branko Marković – moralo se, nije bilo diskusije.

Markovićevo remek-delo bila je uloga Tibalda u Romeu i Juliji. Hvalili su ga i kritičari iz Ženeve i Venecije navodeći da je neprevaziđeni primer robusnog, snažnog, šarmantnog plesača, punog energije i prefinjenosti…Tibaldo je Markoviću 1950. godine doneo tada najvišu republičku Sedmojulsku nagradu.

U spremanju uloga Marković je smatrao da je neophodno upotrebiti intelekt – naučiti, istražiti, da bi duša i srce bili ispunjeni pravim elementima kojima bi se scenski i igrački oživeo jedan lik. Voleo je svoje kolege, koje je smatrao porodicom i njihov uzajamni odnos doprinosom da baš to vreme bude okarakterisano kao zlatno doba beogradskog baleta. Igrao je sa Bojanom Perić, Jovankom Bjegojević, Verom Kostić, Katarinom Obradović, Duškom Sifnios, sa Duškom Trninićem i Dimitrijem Parlićem.

Njegova interesovanja za umetničku igru bila su mnogo šira – svesna i svestrana. S koleginicama Katarinom Obradović, Jovankom Bjegojević, Milicom Jovanović, Mirom Sanjinom, Temirom Pokorni i kolegama Svetozarom Dobrovoljcem, Stevanom Žuncem, Borisom Radakom i Dragišom Đulićem, Branko Marković 1962. osniva Udruženje baletskih umetnika NR Srbije. Bio im je jasan značaj ovakvog vida udruživanja – svesni potreba baletskih umetnika kao osobenog staleža i prepoznajući zajedničke ciljeve i probleme s kojima se ova profesija i tada susretala uspeli su da obezbede najbolje uslove za odlazak igrača u penziju – 23 godine rada za žene i 26 za muškarce.

PROČITAJTE I OVO:  "Romeo i Julija" u Srpskom narodnom pozorištu

Uz ova angažovanja još jedan domen Brankovog igračkog bića našao je svoj put kroz oblikovanje jugoslovenskog umetničkog folklora. Naime, bogatstvo folklora i tradicije, splet raznolikosti kroz ritmove, melodije, pokrete, boje, nošnje i stilove koji su u ovom vidu igre naroda Jugoslavije imlali svoj puni obim i sjaj fascinirali su Markovića.

Sada sa svojim iskustvom baletskog igrača i poznavanjem scenskih zakona mogao je da doprinese narodnoj igri i transponuje je u umetnost. Uz to Marković je odlično poznavao ovu materiju budući da je bio docent na Akademiji igre u Nemačkoj, upravo za ruski i jugoslovenski folklor za koji je bespogovorno tvrdio da je najbogatiji na svetu.

Glavne smernice su mu bile izvorni, originalni pokreti sa svojim prepoznatljivim karakterom i stilom, pročišćeni od suvišnih ponavljanja i nedostataka. U izvođenje i prikazivanje folklorne igre uveo je scenske elemente: rasveta, šminka, estetski izgled igrača, prisutnost scenskog osmeha, par je u igri morao da se gleda u oči i na taj način da komunicira. Ti elementi dobro znani klasičnoj baletskoj igri do tada nisu primenjivani u folklornom izvođenju.

Svoj rad sa folklornim ansamblima započeo je 1946. u KUD-u Branko Cvetković, 1949. prelazi u Akademski KUD Branko Krsmanović, a osamdesetih godina prošlog veka sarađuje sa Akademskom KUD-om Žikica Jovanović Španac. Ansambli koje je vodio Branko Marković pobrali su zapažene rezultate u svetu. Za nastup u Karnegi holu, 1981. u njujorškom Kanal magazinu napisano je da je jugoslovenski ansambl Krsmanović bolji i od čuvenog ruskog Mojsejeva i klasičnog baleta Žorža Balanšina.

Marković je postavljao koreografije stilizovanog folklora za Balet Narodnog pozorišta (Simfonijsko kolo Jakova Gotovca, završno kolo u operi Ero s onoga svjeta, baletske deonice za opere Evgenije Ognjegin, Knez od Zete, Moć sudbine), kao i balet specifičnog jugoslovenskog baletskog izraza Licitarsko srce za ansamble Baleta Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Zagreba i Rijeke. Žalio je Marković što su vrednosti jugoslovenskog nacionalnog baleta i folklora nedovoljno iskorišćene i što takvih dela na repertoaru nema više.

PROČITAJTE I OVO:  Novogodišnje "Čikaške perverzije" u Sava centru

Neosporan doprinos maestra Branka Markovića srpskoj sceni, kako baletskoj tako i folklornoj, ne smemo prepustiti zaboravu u godinama i generacijama koje dolaze. Pomerao je granice, uvodio novine, spajao žanrove, stizao do cilja. Time nam je utabao stazu. Stremiti njegovim vizionarskim, a realističnim idejama i nastaviti njegovim putem bio bi jedan od imperativa u našoj nacionalnoj umetničkoj igri”, napisala je Iva Ignjatović.

Izvor: Blic