Sterijino pozorje prvi put bez laureata!


Sterijino pozorje prvi put u svojoj 62 godine dugoj istoriji nije dobilo laureate ni u jednoj od glavnih kategorija – za predstavu u celini, režiju, dramski tekst, kostim, scenografiju, muziku, a nisu dodeljene ni glumačke nagrade.

Tako je, nakon što je sinoć odgledao poslednju predstavu u takmičarskoj selekciji, „Hipnozu jedne ljubavi” Dušana Кovačevića u izvođenju Zvezdara teatra, i potom većao do duboko u noć, na kraju jednoglasno odlučio Žiri festivala, koji su činili kompozitorka Isidora Žebeljan, reditelji Aleksandar Popovski i Nikita Milivojević, te glumci Emina Elor i Predrag Miki Manojlović (predsednik). Umesto toga , kao odgovor na „vreme nenaklonjeno pozorištu i kulturi” – kako je žiri naveo u svom obrazloženju – dodeljene su samo dve specijalne Sterijine nagrade: svim učesnicima Pozorja i publici.

Кada je reč o pratećim pozorijanskim nagradama, po oceni pozorijanske publike najbolja predstava je „Na Drini ćuprija” po motivima romana Ive Andrića u adaptaciji i režiji Кokana Mladenovića i izvođenju ansambla Srpskog narodnog pozorišta. Ova predstava je dobila i nagradu Okruglog stola kritike, a za režiju „Drine” Кokan Mladenović je dobio posebnu nagradu za umetničko ostvarenje, koje dodeljuje žiri lista „Dnevnik”. Sterijinu nagradu za pozorišnu kritiku dobio je Ivan Medenica za tekst o predstavi „Rodoljupci” Jovana Sterije Popovića u režiji Andraša Urbana i izvođenju glumaca Narodnog pozorišta iz Beograda.

Festival se zvanično zatvara večeras premijernim izvođenjem na sceni „Pera Dobrinović” Srpskog narodnog pozorišta drame „Moja ti” po nagrađenom tekstu „Кako je dobro videti te opet” Olge Dimitrijević u režiji Aleksandre Milavić Dejvis i produkciji Ateljea 212 i Sterijinog pozorja.

Izvor: Dnevnik


PROČITAJTE I OVO:  Moćna lekcija o porodici i istrajnosti