Šta povezuje Džona Stajnbeka i Duška Dugouška?


Ako ste ljubitelj klasične književnosti sigurno ste pročitali i Stajnbekovu knjigu O miševima i ljudima tako da znate sve o Leniju i Džordžu i njihovoj srceparajućoj potrazi za životom od plodova zemlje, slobodom i kunićima.

Postoje neke zanimljive činjenice vezane za ovu knjigu koje vam možda i nisu poznate. Ovo su neke od njih:

1) Stajnbek je i sam proživeo avanture Lenija i Džordža

Iako je diplomirao na Stenfordu i napisao pet knjiga pre nego što je započeo rad na knjizi O miševima i ljudima život Džona Stajnbeka je bio mnogo sličniji životu njegovih junaka nego životima čitaoca njegovih knjiga. „Radio sam u istom kraju u kome su radili junaci moga romana“, rekao je Stajnbek za Njujork Tajms 1937. godine. „Kao i iste poslove.“

2) Lik Lenija je zasnovan na osobi iz stvarnog života

U istom intervjuu za Njujork Tajms Stajnbek je pričao i o svom kolegi sa kojim je radio na osnovu koga je i kreirao lika Lenija Smola. „Leni je bio stvarna osoba“, rekao je Stajnbek. „On se sada nalazi u ludnici u Kaliforniji. Radio sam sa njim nedeljama. On nije ubio devojku. Ubio je upravnika ranča. Bio je besan jer je gazda otpustio njegovog ortaka pa je vilama probo pravo u upravnikov stomak. Video sam kako to radi. Nismo mogli ništa da preduzmemo sve dok nije bilo kasno.“

3) O miševima i ljudima je svojevrsna drama-novela

Stajnbek je podjednako voleo i dramska i prozna dela tako da O miševima i ljudima ima sličnosti sa oba medija. Poput drame tako i O miševima i ljudima ima tri čina. Naracija romana nosi obeležja pozorišne režije, a dijalozi podsećaju na nešto što možemo čuti u pozorištu.

4) Stajnbek je za O miševima i ljudima dobio nagradu za pozorišnu produkciju

PROČITAJTE I OVO:  Čuvena spisateljica tvrdi da je napadnuta zato što je strejt

Devet meseci nakon što je roman ugledao svetlo dana adaptiran je i za pozorište. Naredne godine Stajnbek je dobio nagradu za pozorišnu produkciju.

5) O miševima i ljudima je imao drugačiji naslov

Pre nego što je Stajnbek svoj roman preimenovao dajući omaž poemi škotskog pesnika Roberta Barnsa „To a Mouse, on Turning Her Up in Her Nest with the Plough“ on se zvao Nešto što se desilo.

6) Stajnbekov pas je pojeo O miševima i ljudima

Možda nam se ne dopada sudbina psa u romanu, ali možda je na nju uticalo i to što je Stajnbekov pas Tobi pojeo beležnicu u kojoj se nalazio prvobitni nacrt romana.

7) O miševima i ljudima je najčitanija knjiga u američkim školama

Tokom devedesetih godina Centar za nastavu i učenje književnosti svrstava Stajnbekov roman među deset najčitanijih u državnim, katoličkim i privatnim školama.

8) Ona je i jedna od najkontroverznijih knjiga

Popularnost O miševima i ljudima povlači sa sobom i negativne reakcije tako da se nalazi i na listi Američkog udruženja bibliotekara kao jedna od sto najzabranivanijih knjiga po bibliotekama.

9) O miševima i ljudima ima veliki uticaj i na Patka Daču i Duška Dugouška

Sećate li se avanture Duška Dugouška i Patka Dače, kada ne skrenu levo kod Lajkovca pa završe na Severnom polu gde upoznaju Snežnog čoveka („Paziću ga i maziću ga i zvaću ga Đoka!“)? Ovo je više nego jasna asocijacija na Lenija i njegov odnos prema miševima, kunićima i psima.

10) Aktivisti su O miševima i ljudima uvrstili u svoj program

Jedna nevladina organizacija iz Londona koja se bavi prevencijom i sprečavanjem nasilja među mladima uvrstila je O miševima i ljudima među knjige koje imaju edukativno dejstvo na odvraćanje mladih od nasilja kao i za učenje o nasilju.

PROČITAJTE I OVO:  Britanska pošta predstavila markice inspirisane delima Agate Kristi, na njima sakrila tragove

Ako još uvek niste pročitali ovu knjigu možda će vam se dopasti vest da ju je izdavačka kuća Laguna nedavno objavila na srpskom jeziku.

o_misevima_i_ljudima-dzon_stajnbek_v