“Rekvijem za snove” – priča o ljudima koji umesto života biraju san


Nova knjiga u Laguninoj ediciji Amerikana jeste jedan od najvećih američkih romana XX veka, „Rekvijem za snove“ Hjuberta Selbija. Ovo je priča o ljudima koji umesto života biraju san, o iskrivljenom i ništavnom naličju čovekove duše koja proždrljivo guta sve snove i nade, večno nezasita u potrazi za idućim fiksom.

Na Koni Ajlendu u Bruklinu usamljena udovica Sara Goldfarb želi po svaku cenu da smrša i učestvuje u omiljenom televizijskom kvizu. U svojoj opsesivnoj želji postaje zavisna od tableta za mršavljenje, dok njen sin narkoman Hari sa svojom devojkom Marion i najboljim prijateljem Tajronom pravi plan za brzu zaradu tako što će pribaviti pola kile čistog heroina. Opčinjeni bleštavom vizijom svoje budućnosti, Selbijevi junaci zavaravaju sebe da su neočekivane prepreke na njihovom putu samo privremene. Čak i kada njihovi životi počnu da se urušavaju, oni će se čvrsto držati svojih sumanutih ideja dok ne potonu u vrtlog droga i zavisnosti, odbijajući da vide da su se njihovi snovi pretvorili u najgore košmare.

Iako objavljen pre više od 40 godina, „Rekvijem za snove“ je ostao neprevaziđen u upečatljivom prikazu najdubljeg iskustva ljudske patnje kao rezultat narkomanske zavisničke krize.

Po Selbijevoj knjizi 2000. godine snimljen je istoimeni film koji je imao sjajne kritike, a na kojem je Selbi radio kao koscenarista.

Hjubert Selbi (1928, Bruklin – 2004, Los Anđeles) predstavio je već u svom prvom romanu „Poslednje skretanje za Bruklin“ koji je takođe objavila Laguna, tamnu stranu američkog urbanog života i odmah se našao na meti optužba za opcenost, kako u Americi tako i u Evropi. Njegov neumoljivi pogled na svet izražen divljom i zastrašujućom snagom i sirovim, realističkim jezikom prisutan je i u kasnijim romanima. Počev od 1983. više od dvadeset godina radio je na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji kao profesor kreativnog pisanja.

PROČITAJTE I OVO:  Upoznajte Instagram senzaciju Nalu i Dina Nikolsona, autora knjige "Nalin svet"

Roman „Rekvijem za snove“ možete pronaći od četvrtka, 30. aprila u svim većim knjižarama.