Promovisan autobiografski roman Mirka Kovača


Autobiografski i memoarski roman “Vrijeme koje se udaljava” Mirka Kovača, pripovedača, scenariste, romansijera, esejiste i jednog od najznačajnijih pisaca bivše Jugoslavije, imaće prvu promociju u Srbiiji 4. juna u beogradskoj ustanovi kulture Parobrod.

Posle Rovinja, Pule i Zagreba, uoči druge po redu jesenje manifestacije “Dani Mirka Kovača” u Istri, o poslednjom ispisanim stranicama testamentnog romana Mirka Kovača, u Beogradu će govoriti gosti iz Zagreba, Tuzle i Beograda: Seid Serdarević urednik Frakture, Zaprešić, izdavača Kovačevih sabranih dela, i pisci Nedžad Ibrahimović i Filip David.

Kako se navodi u saopštenju iz Parobroda, objedinjavanjem nekoliko različitih književnih žanrova, u svedočanstvu o vremenu koje već pokriva patina zaborava, Mirko Kovač je svoj intimni album slika prošlosti upotpunio imenima kao što su Oskar Davičo, Fulvio Tomizza, Romeo Bogdanović, Lordan Zafranović, Novak Simić, Miloš Crnjanski, Leonid Šejka, Petar Lubarda, Danilo Kiš, Borislav Pekić, Milovan Đilas, Sima Lević, Ljuba, majka supruge slikarke Slobodane – Bobe Matić Kovač, kuvar Tibor Gal i mnogim drugim.

Mirko Kovač je potencijalnog čitaoca najpreciznije uputio u svoju ispisanu epohu prvom rečenicom da “Vrijeme koje se udaljava jeste ono koje dolazi”.

Testamentarni roman Mirka Kovača sadrži sažet pregled njegovih radova. Među njima i podatke o filmovima – Lisice, Okupacija u 26 slika, Pad Italije, pozorišnim predstavama – Osipate se polako Vaša visosti, Iskušenje, ali i mnogobrojnim nagradama: Od Milovana Glišića i NIN-ove, Andrićeve, slovenske Vilenice, Bosanskog stećka, 13. jula, Stefan Mitrov Ljubiša, Augusta Šenoe, Kiklopa, do Herderove i nagrade Tucholsky.

Mirko Kovač, rođen je u 1938. godine Petrovićima između Nikšića i Bileće, bio je student beogradske Akademije za pozorište i film. Preminuo je u avgustu 2013. godine u Zagrebu, a sahranjen je u Rovinju.

Izvor: Beta


PROČITAJTE I OVO:  Dani knjige Filmskog centra Srbije od 14. do 20. maja na Trgu Nikole Pašića