Promocija knjige “Despot Stefan Lazarević” Luke Mičete


Promocija knjige Luke Mičete “Despot Stefan Lazarević” biće održana u četvrtak, 25. februara u 19 sati u Kuli Nebojša na Kalemegdanu.

O knjizi će pored autora govoriti i Goran Vesić, gradski menadžer, pod čijim pokroviteljstvom se promocija održava, Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu, i Dejan Papić, direktor Lagune.

Despot Stefan, sin kneza Lazara, bio je vladar nesvakidašnjeg dara i velikih sposobnosti. Ostalo mu je u nasledstvo propalo srpsko carstvo, na čijim je ruševinama stvorio moćnu despotovinu. Kao vladara krasila ga je mudrost, a kao vojskovođu hrabrost i viteštvo. Srpska država je posle Kosovske bitke trajala još sedamdeset godina upravo zaslugom i umećem despota Stefana.

Pisac pesme „Slovo ljubve“, graditelj Manasije, pobornik književnosti i umetnosti, Stefan Lazarević učestvovao je u više bitaka nego ijedan njegov prethodnik na srpskom tronu. Koliko su državnički uspesi bili plod njegovog političkog umeća i snage velikog viteza, toliko su njegovi književni dometi bili rezultat njegovog dara, prefinjenosti i visoke, nemanjićke kulture. To mu je obezbedilo da u srpskoj istoriji bude ovekovečen kao hrabar ali i mudar vladalac, za koga je Miloš N. Đurić rekao da se najviše približio idealu vladara-filozofa.


PROČITAJTE I OVO:  Novi roman najuspešnijeg postjugoslovenskog pisca