Foto: Promo Kreativni centar

Priznanje za STRIPOTERAPIJU na Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji


Danas je otvoren 61. Međunarodni sajam knjiga za decu u Bolonji, koji će trajati do 11. aprila. Kreativni centar i ove godine učestvuje na najvažnijoj i najvećoj međunarodnoj manifestaciji posvećenoj knjigama za decu, na kojoj je prisutno više od 1500 izlagača iz oko stotinu zemalja iz celog sveta.

Na ovom značajnom događaju biće dodeljene tradicionalne Bolonja Ragazzi nagrade za 2024. Na konkurs je pristiglo 3355 naslova, koje je prijavilo 810 izdavača iz 65 zemalja, a pobednike i posebna priznanja odabrao je međunarodni žiri.

Knjiga Stripoterapija autorke i ilustratorke Ane Petrović dobila je priznanje Međunarodnog sajma knjiga za decu u Bolonji i uz još stotinu odabranih izdanja biće izložena na Neverovatnoj polici za knjige na ovoj manifestaciji (The braw amazing bookshelf).

Izbor je sačinio međunarodni žiri sastavljen od stručnjaka, kritičara i novinara, koji su pregledali izvanrednu svetsku produkciju i procenili da je važno istaći i knjige koje nisu dobile glavne nagrade. Sajam dečjih knjiga u Bolonji s ponosom je posvetio posebnu izložbu ovim izdavačkim draguljima i doprineo njihovoj vidljivosti na međunarodnoj sceni.

„Sto naslova iz četrdeset zemalja svedoči o tome koliko u svakom kutku sveta iz godine u godinu nastaju sve kvalitetnije i inventivnije knjige za decu. Izdanja za mladu publiku se kreiraju s velikim poštovanjem prema njihovoj inteligenciji, radoznalosti i žeđi za znanjem. Knjige za najmlađe predstavljene na ovoj polici su radovi iznenađujuće inventivnosti. Slikovnice su sve više kulturni proizvodi od velikog interesa za sve uzraste, a ne samo za decu. Mnoge od knjiga su debitantski radovi i novi stripovi koji predstavljaju veoma različite stilove. Pored dela afirmisanih autora, tu su i oni autori čija će imena postati poznata u budućnosti, jer popularnost uvek počinje malim koracima“, ističe se u saopštenju.