“Pošteni provalnik” – vodvilj o licemerju


Mladi glumci Pozorišta “Boško Buha” (neki i sa iste klase) poželeli su da urade zajedničku predstavu, pa je tako prvo napravljena podela, potom odabran komad – “Pošteni provalnik” Darija Foa (režija Milan Karadžić) premijerno će biti izveden u petak 13. oktobra u UK “Vuk Karadžić” na godišnjicu piščeve smrti, a ovom predstavom biće obeležen i 67. rođendan kuće.

– Fo je možda jedan od najvećih kritičara društva našeg vremena. Ne štedeći ni establišment, ni Katoličku crkvu, ni instituciju braka, on “zatvara” u isti prostor šestoro likova i pušta ih da se sami izvlače iz zamki koje su sami sebi postavili – objašnjava dramaturg Milena Depolo. – Veliki pisac (dobitnik Nobelove nagrade 1997. godine) ismeva društveno licemerje u ovom tekstu sa puno elemenata vodvilja i farse.

U predstavi igraju Aleksandar Radojčić, Vuk Savić, Aleksandra Tomić, Katarina Marković, Borka Tomović i Nemanja Oliverić. Kostimograf je Dragica Laušević, scenograf Boris Maksimović, kompozitor Saša Milošević.

Upravnik “Buhe” Igor Bojović najavljuje i da će se tokom ove sezone zajedničkom predstavom obeležiti dva značajna jubileja ljudi koji su stvarali istoriju teatra: šest decenija umetničkog rada Ljubivoja Ršumovića i trideset godina stvaralaštva Milana Karadžića.

U “Buhi” otkrivaju i da će umesto za četiri, radovi na rekonstrukciji početi za godinu, a zgrada biti završena za dve godine. Iako se nalazi u posebnoj zoni (Trg republike) zahvaljujući osnivaču Skupštini grada, pozorište je izuzeto iz dugoročnijeg plana i obnoviće se po hitnom postupku.

Izvor: Večernje novosti


PROČITAJTE I OVO:  Hartefakt fond: Ostaci