Počinje Novosadski književni festival


U Novom Sadu danas počinje 10. Međunarodni novosadski književni festival, koji će trajati do 28. avgusta.

Program ove bogate petodnevne manifestacije zvanično će početi na Trgu mladenaca u 21.00 sat. Deseto izdanje festivala proteći će u znaku afirmacije svetske poezije i predstavljanju najznačajnijih živih evropskih pesnika.

Na festivalu će učestvovati oko 100 pisaca, prevodilaca, muzičara i glumaca, a poseban ton će dati više od 20 pesnika iz inostranstva – SAD, Engleske, Francuske, Nemačke, Španije, Rusije, Poljske, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Danske i drugih.

Prvi dan na Trgu nastupiće ugledni pesnici: Metju Svini (Irska), Paol Kejneg (Francuska), Jan Konefke (Nemačka), Dragan Jovanović Danilov (Srbija), Hose Ramon Ripolj (Španija), Cveta Sofronijeva (Bugarska/Nemačka), Denis Balin (Rusija).

Tokom festivala biće uručene tri nagrade: Međunarodna nagrada za književnost “Novi Sad”, “Brankova nagrada” i Nagrada za najboljeg slemera Srbije. U svečanoj sali SANU u Novom Sadu, sutra će biti predstavljena Antologija francuske poezije u izdanju DKV, uz prisustvo pet francuskih autora: Gija Gofeta, Paola Kejnega, Sofi Dipi Dunije i Žerara Kartijea.

Kao događaj Festivala, koji sabira prisustvo nekoliko stotina pesnika u Novom Sadu u trajanju od 10 godina, biće izdata pesnička antologija koja manifestuje različite duboke glasove pesništa i njegove reflekse vremena u kojem se nalazi.

Tokom festivala će biti održano više od 20 programa uz podršku novosadske publike. Festival se organizuje zahvaljujući pomoći Pokrajinskog sekretarijata AP Vojvodine za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Gradskog veća Novog Sada i medijskih i drugih sponzora, kao i dobrovoljnog angažovanja članova DKV.

Izvor: B92


PROČITAJTE I OVO:  Predstavljanje knjige Radine Vučetić "Monopol na istinu"