Opština Voždovac u akciji „Milion knjiga za Srbiju“


U holu Gradske opštine Voždovac postavljen je boks za donaciju publikacija u okviru projekta „Milion knjiga za Srbiju“, gde građani mogu da donesu svoje knjige i drugu literaturu koja im više nije neophodna i tako pomognu brojne biblioteke širom Srbije.

Sa željom da što više knjiga stigne u ruke čitalaca, projekat su podržali Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ i Gradska opština Voždovac – prva Opština u Srbiji koja se priključila ovoj akciji.

Viktor Lazić, direktor Udruženja „Adligat“, navodi da se akcija sakupljanja literature iz različitih oblasti, sprovodi radi stvaranja što kvalitetnijeg fonda Udruženja, u okviru kojeg radi Biblioteka Lazić, ali i kako bi se pomoglo drugim bibliotekama. „Do sada smo podelili pola miliona knjiga u preko 300 biblioteka širom Srbije i regiona. Pomažemo svakoj knjizi da pronađe svoj put do čitalaca. Svi koji žele da dođu do knjiga mogu da upute molbu putem veb sajta http://www.adligat.rs/, nikoga još nismo odbili“ – poručuje Viktor Lazić, deveta generacija porodice Lazić koja sakuplja knjige.

Biblioteka Lazić, zvanično osnovana još 1882. godine, najtrajnija je srpska porodična biblioteka. Od 2012. godine otvorena je za javnost, a nalazi se na Banjici u Ulici  Josipa Slavenskog 19a. Muzej knjige na Banjici prikuplja knjige uz pomoć SANU, Udruženja književnika Srbije, Narodne biblioteke Srbije, brojnih izdavača i drugih prijatelja.

Izvor: Voždovac.rs


PROČITAJTE I OVO:  U Francuskoj rasprodato reizdanje “Hazarskog rečnika”