Objavljena antologija za decu pisaca iz rasejanja


Antologija savremenog srpskog stvaralaštva za decu pisaca u rasejanju, prvo delo takve vrste kod nas, objavljena je danas u izdanju “Pčelice” iz Čačka, saopštilo je Udruženje književnika Srbije.

Antologiju su priredili književnici Aleksandar Čotrić iz Beograda i Ljubiša Simić iz Frankfurta, a recenzenti su Slobodan Stanišić i Vitomir Teofilović.

U izboru, na oko 550 strana, nalaze se pesme, priče i aforizmi 110 autora iz 20 zemalja – Australija, Austrija, BiH, Velika Britanija, Danska, Japan, Kanada, Mađarska, Makedonija, Nemačka, Poljska, Rumunija, SAD, Slovenija, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Švajcarska i Švedska.

Antologija obuhvata čitav vek srpske književnosti za decu u rasejanju, jer je najstariji autor Vojin Paskulović iz Rumunije, rođen 1908. godine, a najmlađi Stanko Stanković iz Nemačke, rođen 2004. godine.

Antologija savremenog srpskog stvaralaštva za decu pisaca u rasejanju premijerno će biti predstavljena na Sajmu knjiga i Oktobarskim susretima pisaca u Frankfurtu, zatim na Beogradskom sajmu knjiga i u Temišvaru, na Mini sajmu srpske knjige.

Knjiga sadrži i osnovne bio-bibliografske podatke o piscima, a autori su svrstani generacijski, prema godinama rođenja.

Priređivači su rukovodili isključivo estetskim i umetničkim kriterijumima i time da književnici stvaraju na srpskom jeziku, da su naši savremenici i da žive izvan Srbije.

Prema rečima sastavljača, Antologija je namenjena deci i mladima, učiteljima, nastavnicima i profesorima srpskog jezika i književnosti, priređivačima školskih programa, udžbenika i lektire, bibliotekama, književnoj kritici, prevodiocima srpske književnosti, urednicima književnih časopisa i listova za decu, kao i autorima budućih istorija srpske književnosti za decu, zbornika i antologija.

“Dositej Obradović, Simo Matavulj, Jovan Jovanović Zmaj i Petar Kočić rođeni su i živeli su izvan tadašnjih granica Srbije, ali su pisali za decu na srpskom jeziku i svrstali se među najznačajnije srpske pisce. Mi smo želeli da ovom knjigom predstavimo naše savremenike, pisce za decu, koji, takođe, stvaraju izvanredna dela u rasejanju i nimalo kvalitetom ne zaostaju za piscima u Srbiji”, istakao je Čotrić.

PROČITAJTE I OVO:  Beogradska promocija knjige Gorana Markovića "Tri priče o samoubicama"

Izvor: Agencija Tanjug