Nova knjiga Igora Marojevića


U knjižarama se, u izdanju „Derete“, upravo pojavila peta knjiga priča aktuelnog dobitnika Andrićeve nagrade Igora Marojevića „Granična stanja“. Zapravo je u pitanju zbirka pripovedaka i kraćih novela koje se bave temom koja je odnedavno, majskim tragičnim događajima, nažalost sveprisutna i kod nas, a to su stanja između neuroze i psihoze za koje ni svetski psihijatri još nemaju definitivan odgovor.

Urednik u „Dereti“, pesnik Zoran Bognar mišljenja je da „u motivsko-tematskom smislu knjiga Granična stanja zasigurno je najkompaktnije i najpolivalentnije delo u bogatom Marojevićevom opusu. O tome svedoče osnovni postulati knjige i dvojako značenje naslova koji nam donose dramatične hiperrealne slike i o medicinskim graničnim stanjima i o geografskim granicama (…) Marojevićevi glavni junaci (pisci, slikari, prevodioci, novinari, novinarke, ali i svet koji se bavi uobičajenijim zanimanjima) vegetiraju u haotičnom kaleidoskopu ljubavi, porodičnog sklada i nesklada i, nadasve, opiranju negativnim trendovima svakodnevice. Ove lucidne storije nam donose nedvojbeno i uverljivo saznanje koliko je savremenom čoveku teško da očuva ličnu stabilnost i da uspostavi i održi ljubav i prijateljstvo u stvarnosti prožetoj haosom, kakofonijom i tragedijama…“

Knjiga „Granična“ stanja je do 7. septembra na specijalnom popustu u knjižari „Derete“ u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, i na sajtu izdavačke kuće.