Nova izdanja Akademske knjige: “Uz Dunav” Emanuela Rubena i “Kolibri” Sandra Veronezija


Izdavačka kuća Akademska knjiga iz Novog Sada objavila dva nova naslova: roman Kolibri italijanskog pisca i publiciste Sandra Veronezija i putopis Uz Dunav Emanuela Rubena čija trodnevna promocija knjige nas očekuje u maju u Novom Sadu. Za putopis Uz Dunav Emanuel Ruben dobio je nagrade: „Nikola Buvije“ (2019), „Amerigo Vespuči“ (2019), Veliku nagradu „Sport i književnost“ (2019) i Nagradu „Amik“ Francuske akademije (2020), dok su romani Sandra Veronezija Tihi haos i Kolibri (Akademska knjiga) nagrađeni najvišom italijanskom književnom nagradom „Strega“ a književni nedeljnik La lettura – Corriere della sera izabrao je roman Kolibri za knjigu godine 2019.

Kolibri: Marko Karera je „kolibri“, čovek sa gotovo natprirodnom sposobnošću da ostane miran sred haosa sveta koji se stalno menja. Iako u njegovom životu ima mnogo emocionalnih izazova – patnja zbog smrti sestre i odsustva brata, staranje o roditeljima, podizanje unuke, odanost jednoj ženi – Marko istrajava u plemenitom stoicizmu. Kako godine prolaze i luk njegovog života se savija, on se raduje budućnosti videći da štafeta prelazi sa njega na sledeću generaciju.

Čudesno i upečatljivo putovanje kroz vreme, ispričano kroz različite narativne i stilske forme, Kolibri je priča o patnji, sreći, gubitku, ljubavi i nadi – o čoveku koji simboliše tiho herojstvo mnogobrojnih običnih ljudi. Uzbudljiv roman o sposobnosti da se u budućnost gleda s nadom i živi intenzivno do samog kraja, Kolibri, remek-delo Sandra Veronezija – izuzetno čitljivo, bogato uvidima i ispunjeno zanimljivim obrtima i otkrićima – jeste slika našeg postojanja, kao i prepreka i hirova sudbine na koje nailazimo, a koji nas pokreću i konačno definišu.

Sandro Veronezi (Sandro Veronesi), italijanski pisac i publicista, rođen je u Firenci 1959. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u istom gradu. Jedan je od najznačajnijih pisaca svoje generacije u Italiji. Objavio je više proznih knjiga (romana, priča, eseja, putopisa). Dobitnik je nekoliko književnih nagrada u zemlji i inostranstvu. Romani Tihi haos i Kolibri (Akademska knjiga) nagrađeni su najvišom italijanskom književnom nagradom „Strega“. Književni nedeljnik La lettura – Corriere della sera izabrao je roman Kolibri za knjigu godine 2019.

Uz Dunav: Emanuel Ruben (Emmanuel Ruben, 1980), rođen je u Lionu. Diplomirao je geografiju na lionskoj Ecole normale superieure, a potom je nastavio školovanje na Nacionalnom institutu za istočne jezike i civilizacije u Parizu. Prvi roman, Halte a Yalta, objavio je 2010. godine. Njegov treći roman, Snežna linija (Akademska knjiga, 2017) našao se 2014. godine u izboru za prestižnu nagradu „Gonkur“. Ruben je više godina boravio u zemljama Evrope, kako zapadne tako i istočne, pa je tako proveo i godinu dana u Novom Sadu. Kao strastveni ljubitelj biciklizma, prokrstario je biciklom Evropu, crpeći nadahnuće za svoja književna ostvarenja. Jedan od njegovih najvećih poduhvata bila je vožnja uz tok Dunava, od Crnog mora do Crne šume, a dnevnik s tog putovanja upravo predstavlja knjiga Uz Dunav, za koju je dobio nagrade „Nikola Buvije“ (2019), „Amerigo Vespuči“ (2019), Veliku nagradu „Sport i književnost“ (2019) i Nagradu „Amik“ Francuske akademije (2020). Od 2017. do 2021. godine živeo je u mestu Mož sir Loar na obali Loare, gde je bio direktor „Kuće Žilijena Graka“ (Maison Julien Gracq), u kojoj se, pored ostalog, organizuje boravak pisaca iz celog sveta. Emanuel Ruben i danas živi i radi u Francuskoj.

U biciklističkoj odiseji kroz Evropu koju nose struje, duž Dunava i njegovog čudesnog priobalja, Emanuel Ruben stvara snažnu i opipljivu sliku evropskog mozaika. U leto 2016, Ruben kreće s jednim prijateljem biciklom kroz Evropu. Za četrdeset osam dana popeće se uz tok Dunava, od obala Crnog mora do izvora u Crnoj šumi. Ovaj putopis nadahnut je tom epopejom kroz močvarnu deltu Dunava i evroazijske stepe Ukrajine, ostatke Čaušeskuove Rumunije, preko bugarskih plaža što se rumene u sumrak, Đerdapske klisure u Srbiji, mađarske granice opasane bodljikavom žicom…

Za putopis Uz Dunav Emanuel Ruben dobio je nagrade: „Nikola Buvije“ (2019), „Amerigo Vespuči“ (2019), Veliku nagradu „Sport i književnost“ (2019) i Nagradu „Amik“ Francuske akademije (2020).

Za Akademsku knjigu prevela s francuskog Melita Logo-Milutinović.