Nevolje s flautom


U knjizi Gospodin Oliver, koja je objavljena prošle godine u izdanju Kreativnog centra, čitaoci početnici upoznali su neobičnog patuljka koji živi u zidu sobe osmogodišnje devojčice Laure, s kojom voli da se druži i razgovara. On je po zanimanju Laurin prijatelj i smatra da je biti prijatelj – najlepše zanimanje. U novoj knjizi o ovom junaku Nevolje s flautom, patuljak Oliver i devojčica Laura zajedno će naučiti kako uz marljivost, upornost i malo hrabrosti nijedan podvig nije nedostižan, bilo to pisanje sastava, ili sviranje flaute…

Jednostavno, hteo sam da ti poručim da treba da tragaš za svojom zvezdom, a to nije ni kratak ni lak put. Jedna zvezda vodi do druge, druga otvara put do treće i tako redom. Kada shvatiš da za sve postoji neki razlog, čak i za razočaranja i neuspehe, lakše ćeš stići do cilja, poručuje Gospodin Oliver svojoj prijateljici Lauri dok ona neraspoloženo vežba za prvi javni čas flaute. Upravo će razgovor s Oliverom podstaći Lauru da se oproba u još jednom zanimljivom hobiju.

Glavni junak gospodin Oliver je veoma dobar, uglađen, pristojan i krajnje nenametljiv gospodin, majušna osoba koja ume da sluša, ali i da pomogne dobrom pričom i pravim savetom. U trenutku kada ga upoznajemo on je još mlad – ima tek 185 godina – a njegov stan je pravo malo uredno kraljevstvo, ispunjeno knjigama, slikama i lepim stvarima. Za sunarodnike je gospodin Oliver osobenjak koji je rešio da široku šumu, svakodnevicu pod vedrim nebom i društvo patuljaka, biljaka i životinja zameni gradom, neobičnim stanom, druženjem s ljudima i umetnošću.

Foto: Kreativni centar

Knjige iz serijala Gospodin Oliver napisala je Dragana Mladenović, a ilustrovao ih je poznati umetnik Dušan Pavlić. U pitanju su tople priče o prijateljstvu i odrastanju, koje je autorka napisala verujući da je kod dece izuzetno važno razvijati prijateljski odnos ne samo prema drugim ljudima, već i prema bićima koja nas okružuju, prema životinjama i biljkama, pa čak i prema patuljcima – ako verujemo da oni postoje.

Ukoliko roditelji žele da zavire u te nevidljive svetove, da bolje razumeju svoju decu i sačuvaju ono najbolje u njima, potrebno je da razgovaraju s decom, da im posvećuju pažnju i ponude im što više umetnosti, smatra autorka ovih priča Dragana Mladenović.

Dragana Mladenović (1977) diplomirala je i magistrirala na Filološkom fakultetu u Beogradu. Živi u Pančevu i radi u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Objavila je nekoliko zbirki poezije, knjiga Rodbina prevedena je na nemački i švedski, a pesme su joj prevođene na italijanski, engleski, francuski, grčki, mađarski i slovenački jezik. Tvornica, Omot spisa i Rodbina prevedene su na makedonski pod objedinjujućim naslovom Građa za lep roman (2013). Radovi Dragane Mladenović objavljivani su u svim značajnijim antologijama savremenog srpskog pesništva, kao i u književnim časopisima i strip izdanjima. Dobitnica je pet nagrada za poeziju i jedne za priču.

U izdanju Kreativnog centra objavljena joj je zbirka pesama za decu Dar-mar, dve priče za mlađe osnovce Gospodin Oliver i Nevolje s flautom, kao i dva romana za starije osnovce Sve što (ni)sam želela i Sve što (ni)sam očekivala.  Zbirka pesama Dar-mar uvrštena je u međunarodni katalog White Ravens 2020, koji izdaje Minhenska biblioteka za decu i mlade, a u kojem se preporučuju najbolje knjige za decu i mlade iz celog sveta. Takođe, osvojila je nekoliko značajnih nagrada u Srbiji (Nagrada za najlepšu dečju knjigu na Beogradskom sajmu knjiga 2019, Nagrada ULUPUDS-a za najbolju ilustraciju na Beogradskom sajmu knjiga 2019, Nagrada Otisak za estetski tretman knjige na Niškom sajmu knjiga i grafike 2019. i Nagrada Zaharije Orfelin za najlepšu knjigu na Novosadskom sajmu knjiga 2020).

Dušan Pavlić (1968) je ilustrator i grafički dizajner iz Beograda. Završio je Fakultet primenjenih umetnosti. Ilustrovao je više od sto knjiga za izdavače širom sveta. Mnoge njegove ilustracije nagrađivane su u Srbiji, Italiji, Belgiji i Brazilu. Dobitnik je Zlatnog pera, nagrade za najbolju ilustraciju u 1996. godini. Ilustracije za knjigu S decom oko sveta 1 objavljene su u velikom katalogu Bolonjskog sajma knjiga 1999. godine. Njegove ilustracije su duhovite, domišljate i šarmantne.