Na Bitefu sedam predstava, jedna od 24 sata


Na ovogodišnjem BITEF-u biće izvedeno sedam predstava među kojima je “Olimp” koja će trajati 24 sata, izjavio je umetnički direkor festivala Ivan Medenica.

Za razliku od prošlogodišnjih 12 predstava u dužini od 18 sati, ovogodišnjih sedam će trajati preko 40 sati, što 51. BITEF-u, u skladu sa sloganom “Epic trip” (Epsko putovanje), dodaje dimenziju epskog trajanja, rekao je na konferenciji za novinare u Skupštini grada Medenica koji je dodao da mu je želja bila da i bitanska predstava “Kvizula” bude izvedena u origlinalnom trajanju od 24 sata, a ne u skraćenoj verziji od šest sati.

“Biće to epsko putovanje, jer većina predstava ima pripodvedački modus više nego dramski, epski je zato što građa pripovedanja dolazi iz epa…. i to ne bilo kakava građa već ona zasnovana na velikim naracijama na kojima naša debelo posrnula civilizacija počiva”, rekao je Medenica.

Publika će od 22. do 30. septembra moći da vidi i dve predstave slovenačkog reditelja Jerneja Rencija “Carstvo nebesko” i “Bilbija, prvi pokušaj”, kao i predstave specifične poetike, “dve velike mlade zvezde u usponu” Iranca Amira Reza Kuhestanija “(Sa)Slušanje” i Nemca, tuskog porekla, Ersana Montaga, “Sneg”, po delu nobelovca Orhana Pamuka, i “Isterbljenje”.

Prema njegovim rečima, neke od predstava, poput Kvizule koja otvara Bitef, a gostovala je u Srbiji pre 15 godina, imaju epsko trajanje, ne samo u dužini izvođenja več i trajanju na repertoaru.

“Trajanje je danas veoma važno jer živimo u vremenu u kome se sve skraćuje, u kome dominiraju vizuelne atrakcije… što je oblik savremenog varvarstva… jer da bismo nešto iskusiili, da bi se zaljubili… potrebno je vreme”, rekao je Medenica.

Zamenik gradskog sekretara za kulturu Milan Lazović rekao je da je Bitef manifestacija od posebnog značaja za Beograd, koja ima posebnu vrednost u kulturnoj zbilji Beograda i Srbije, a koju su pre pola veka utemeljili Mira Trailović i Jovan Ćirilov.

PROČITAJTE I OVO:  “Don Kihot – sekond hend” premijerno večeras u Novosadskom pozorištu

“U tih pola veka teatarskih senzacija publika je imala priliku da na domaćoj sceni širi vidike i brusi kriterijume, što predstavlja kapitalni doprinos kulturi”, rekao je Lazović i dodao da je Grad za ovogodišnji Bitef izdvojio 24 miliona dinara.

Medenica: Publika da se pripremi za 24-časovnu predstavu

Umetnički direktor 51. BITEF-a Ivan Medenica pozvao je danas Beograđane da se pripreme za nesvakidašnje iskustvo i specifičan ritam predstave ;”Olimp”, flamanskog reditelja Jana Fabra koja traje 24 sata.

“Olimp je predstava za koju moramo pripremiti gledaoce i naučiti ih kako da se prepuste tom ritmu, jer će to biti zanimljivo i nesvakidašnje iskustvo”, rekao je Medenica na konferenciji za novinare u Skupštini grada, nakon što je publici predstavljen program 51. BITEF-a koji će trajati od 22. do 30. septembra.

Predstava “Olimp” će, kako je naveo, početi u subotu 23. septembra u 18 časova, a završtiti se 24 sata kasnije, “tokom kojih će publika imati priliku da ostvari specifičnu zajednicu sa izvođačima i razvije osećaj slobode kakav se retko može iskusiti”.

Prema njegovim rečima, ljudi moraju da znaju da to neće biti svakodnevno iskustvo, da će biti slobodni da izlaze sa predstave i da se vraćaju kad hoće, jer će dobiti narukvice koje će im to omogućiti, a u Sava Centru će imati lejzi begove, ležaljke i poljske krevete.

Psihičke i socijalne kočnice se opuštaju… umor radi za predstavu, oslobođeni ste, spontaniji, ostvarujete interakcjiu sa ostalim gledaocima… kada se vratite sa pauze zauzimate neko drugo mesto.

Prema njegovim rečima, “Olimp” zbog svoje složenosti i zahtevnosti, glumci ne izvode često.

U Beogradu će biti 10. izvođenje, rekao je Medenica i dodao da je ;predstava pre BITEF-a bila i na najvećim svetskim festivalima u Beču, Berlinu, Avinjonu, Amsterdamu, Jerusalimu.

PROČITAJTE I OVO:  Novu sezonu Narodnog pozorišta otvaraju "Rodoljupci"

“Predstava je velika, ne samo po dužini već i po broju izvođača. Funkcioniše na adrenalinu. Čini je više od 20 vrhunskih plesača, glumaca i performera iz različitih zemalja koji će tokom 24 sata na bini napraviti i dve pauze od po 60 minuta. Neki gledaoci će ostati da gledaju i kako se glumci odmaraju na pozornici, kako se tegle, smenjuju… dok će drugi izaći”, rekao je Medenica.

Predstava “Planina Olimp” je “oda životu i “objedinjuje motive celokupne grčke mitologije, oblikovane u Homerovim epovima i grčkim tragedijama, a tokom nje ;se smenjuju prizori ekstaze, telesnog iznurivanja, strasti, erotskog naboja, orgija, najuzvišenije poezije, neuporedive telesne i duhovne lepote, slobode i, pre svega, eruptivne snage i radosti života kakvi se u pozorištu nikad nisu videli”, rekao je Medenica.

Belgijski kritičar i teatrolog Fredi Dekruz “Olimp” je nazvao najznačajnijom svetskom predstavom nastalom u poslednjih nekoliko decenija i ocenio da ona istoriju pozorišta deli na period pre i posle “Planine Olimp”.

Fabr, multimedijalni umetnik, dramski pisac, reditelj, koreograf, publici u Beogradu se predstavio 1984. na 18. BITEF-u predstavom “Moć pozorišnih ludosti”, kada je osvojio festivalski gran-pri “Mira Trailović”, a 2011. godine otvorio je 45. BITEF predstavom “Prometej pejzaž II”.

Cena karata za predstavu “Olimp”, koja će biti izvedena u Centru Sava, u subotu 23. septembra sa početkom u 18 sati, zavisi od meseca u kojem će biti kupljene, kretaće se od 2.900, 3.600 i 4.500 dinara.

Izvor: N1info