Mačak “bibliotekar” ipak neće dobiti otkaz


Jedna biblioteka iz Teksasa postala je poznata širom sveta, ali ne zbog kolekcije knjiga koju čuva, već zbog neobičnog bibliotekara – mačka po imenu “Pretraživač” i otkaza koji mu je pretio.

“Pretraživač” je doveden pre šest godina u biblioteku u gradu Vajt Setlment u Teksasu, kako bi se izborio sa štetočinama koje su oštetile neke od knjiga.

I pošto je obavio svoj posao, on je zadržan u biblioteci kao omiljeni “bibliotekar”. Zapravo njegova dužnost je bila samo da zabavlja korisnike javne biblioteke, pogotovu one najmlađe, i da se postara da se ne vrate miševi zbog kojih je tu i doveden.

Ipak, gradsko veće je podnelo zahtev da se mačka ukloni iz javne biblioteke, zbog “opasnosti od alergije”. Ubrzo posle objavljivanja da će “Pretraživač” da dobije otkaz iz biblioteke, pokrenula se akcija koja je dobila međunarodne razmere.

Ron Vajt, gradonačelnik Vajt Setlmenta, rekao je da je dobio preko 1.500 pisama iz svih krajeva SAD, ali i iz Australije, Kanade, sa Islanda, iz Francuske, Nemačke, Britanije, Malezije i Singapura. Svi oni su zahtevali isto – da mačak ne dobije otkaz, i da ostane čuvar biblioteke.

Kako je Vajt rekao za ABC njuz, gradsko veće je ipak izglasalo da mačak ostane stanar biblioteke.

Izvor: N1Info


PROČITAJTE I OVO:  Knjižare nude "misteriozne torbe" za čitanje u karantinu