Foto: Milan Aranđelović

Kreativni centar na sajmu knjiga u Bolonji


Danas je otvoren 60. Međunarodni sajam knjiga za decu u Bolonji. Kreativni centar i ove godine učestvuje na najvažnijoj i najvećoj međunarodnoj manifestaciji posvećenoj knjigama za decu. Na Sajmu knjiga u Bolonji, koji traje do 9. marta, prisutno je više od 1.400 izlagača, a najavljeno je i 325 književnih događaja.

„Godinama izlažemo na sajmovima knjiga u Bolonji i u Frankfurtu. To su veliki poslovni sajmovi na kojima možete da vidite sve što se u svetu izdaje za decu. Mogu reći da se u tom mnoštvu izdavača naša kuća dosta dobro snalazi – svakako nismo najveći, ali smo prepoznatljivi. Jezik dobrih ideja i dobrih ilustracija je univerzalan. Za preko trideset godina rada više od 100 knjiga Kreativnog centra prevedeno je na preko trideset jezika i objavljeno u više od šezdeset zemalja“, ističe Ljiljana Marinković, direktorka Kreativnog centra.

Štand Kreativnog centra, kao i prethodnih godina, biće mesto za razmenjivanje iskustava i utisaka s mnogobrojnim izdavačima i za prikazivanje novina u sopstvenoj produkciji, a njihovi urednici iskoristiće priliku da iz velike izdavačke ponude odaberu najbolje naslove za decu koje će Kreativni centar u narednom periodu prevesti i objaviti na srpskom jeziku.

Biće predstavljena i tri nagrađivana romana objavljena i na engleskom jeziku: Leto kada sam naučila da letim (The summer I learnt to fly) Jasminke Petrović, Crna ptica (The Black Bird) Aleksandre Jovanović i Lovac na maslačke (The dandelion hunter) Vesne Aleksić. Prevođenje ovih knjiga sufinansirano je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja.

Od 1963. godine Sajam knjiga za decu u Bolonji najveći je i najvažniji međunarodni događaj namenjen profesionalcima koji se bave knjigama za decu, dečjom literaturom i stvaralaštvom za decu. Bolonjski sajam okuplja izdavače knjiga, autore, ilustratore, književne agente, televizijske i filmske producente, distributere, štampare, knjižare i bibliotekare. Oni se susreću svakog proleća u Bolonji kako bi videli nova izdanja velikog broja izdavača iz celog sveta, kupili i prodali autorska prava, pronašli ono što je najbolje u oblasti dečjeg izdavaštva, uspostavili nove kontakte, otkrili nove poslovne mogućnosti i razgovarali o poslednjim tokovima u izdavaštvu.