Izložba “Zagor iz našeg sokaka”


Povodom pola veka od izlaska prve epizode o omiljenom strip junaku, Zagoru, na našim kioscima, u organizaciji Narodnog muzeja Zrenjanin i Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, u petak, 29. juna 2018, održaće se niz zanimljivih događaja pod nazivom „Zagor iz našeg sokaka“.

Druženje počinje u Biblioteci, u 16.30 časova, Live Art radionicom koju će voditi, i tokom koje će uživo crtati, Miodrag Ivanović Mikica, strip crtač iz Sombora, autor licencnog YU Velikog Bleka, Nindže, kao i mnogih naslovnica epizoda Zlatne Serije novosadskog Dnevnika i Lunovog Magnus Stripa. U radionici učestvuju i učenici čiji su radovi bili nagrađivani na različitim strip konkursima, uključujući i Teodoru Pavlov, dobitnicu prve nagrade na ovogodišnjem strip konkursu Instituta Servantes iz Beograda.

Tom prilikom, izlaganjem najboljih crteža, biće predstavljene i strip škole iz Novog Sada, Pančeva, Kikinde, Valjeva, Kragujevca i Leskovca.

Nakon radionice, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u 18 časova, sledi otvaranje izložbe koju čine zbirka crteža grupe od preko osamdeset strip autora iz svih republika i pokrajina Ex SFRJ. Neki od njih su Bane Kerac, Sibin Slavković, Pavel Koza, Leonid Pilipović, Istok Sitar, Sabahudin Muranović, Igor Jovčevski i drugi, a takođe su obuhvaćeni i zrenjaninski strip autori Stevan Subić, Vladan Nikolić i Branko Đukić. Zbirka crteža nastala je zahvaljujući ideji Miodraga Ivanovića Mikice i dobroj volji strip crtača sa ovih prostora u poslednje 4 godine. Kao što je čuvena „Zlatna serija“ izlazila na celoj teritoriji bivše SFRJ, tako su i u zbirci crteža zastupljeni autori iz svih bivših republika i pokrajina. Originalne italijanske table i ostali kolekcionarski eksponati deo su kolekcije Andjelt, Andjel Svetozara iz Zrenjanina.

Izložbu posebno zanimljivom i vrednom viđenja čine originalne strip table četrnaest italijanskih autora kao što su Galieno Feri, Franko Donateli, Frančesko Gamba, Marko Toričeli… Tom prilikom biće izložene i različite retke „relikvije“ iz sveta strip kolekcionarstva. Kustos izložbe je Dušan Marinković.

ČITAJTE  Da li Marvel ima problema sa LGBT superherojima?

Na otvaranju izložbe posetiocima će biti podeljen besplatan katalog koji ujedno predstavlja i jednokratni fanzin časopis rađen po uzoru na prvi italijanski fanzin časopis posvećen Zagorovom univerzumu. Pored crteža koji će biti izloženi u zrenjaninskom Narodnom Muzeju, u fanzinu se nalaze i četiri autorska teksta o Zagoru i tri kratke priče o ovom omiljenom italijanskom strip junaku, poznatih strip scenarista, Svetozara Toze Obradovića, Gorana Skrobonje i Milka Peka, koji su ove priče napisali baš za naš fanzin.

Druženje se nakon otvaranja izložbe nastavlja u Biblioteci, panel diskusijom koja počinje u 19 časova. Ovo će biti jedinstvena prilika da ugostimo čuvenog Branislava Baneta Kerca, legendu naše strip scene i autora koji trenutno crta epizode Zagora za Boneli izdavačku kuću, čija je redakcija, inače, veoma zatvorena. U diskusiji učestvuju i Dušan Mladenović, glavni urednik Veselog četvrtka, izdavačke kuće koja je nosilac prava za većinu Bonelijevih junaka za srbiju, Aleksandar Đukanović, profesor istorije i autor enciklopedije o Zagoru, kao i strip analitičari, Zoran Stefanović i Nikola Dragomirović. Razgovoru će se priključiti, putem internet linka, i drugi strip autori iz regiona.

Nakon panel diskusije, u Kulturnom centru, od 21 čas, nastavlja se druženje stripofila.

Izložba “Zagor iz našeg sokaka” biće otvorena do 20. jula 2018. u Malom salonu Muzeja.