Izdavači iz devet zemalja o autorskim pravima u Beogradu


Skup pod nazivom “Pitanje kopirajta u kontekstu različitih obrazovnih politika” biće održan 23. i 24. aprila u Beogradu, a učesnici su predstavnici izdavačkih kuća iz devet zemalja.

“Kreativni centar”, predstavnik Srbije u Evropskom udruženju izdavača udžbenika (EEPG), domaćin je ovog skupa na kome će učestvovati predstavnici izdavačkih kuća iz Nemačke, Austrije, Finske, Slovenije, Španije, Hrvatske, Bugarske, Grčke i Srbije, zemalja članica EEPG.

Tema kopirajta (23. april je Svetski dan knjige i autorskih prava) veoma je aktuelna u poslednje vreme, posebno zbog toga što mnogi obrazovni materijali nisu digitalizovani i zloupotrebe su veoma česte.

Beogradski skup okupiće urednike, marketing menadžere i menadžere za prava, a teme o kojima će se, između ostalog, govoriti biće prava autora, ilustratora, prevodilaca, autora muzičkih i video materijala; prava autora obaveznih tekstova u udžbenicima; prava autora u elektronskim obrazovnim materijalima; autorska prava autora udžbenika i javni interes; fotokopiranje udžbenika; piratizovanje udžbenika na internetu…

Skupom će predsedavati Helga Holtkamp, direktorka Evropskog udruženja izdavača udžbenika, a uvodničari će biti Hose Borginjo (José Borghino), direktor Međunarodnog udruženja izdavača (IPA) i dr Dušan Popović, profesor beogradskog Pravnog fakulteta.

Organizacija EEPG već više od 20 godina okuplja izdavače udžbenika iz Evrope po principu jedna zemlja – jedan član, a onovna načela oko kojih su članovi okupljeni jesu: unapređivanje kvaliteta udžbeničkog izdavaštva u Evropi, saradnja i razmena iskustava i informacija između članova, negovanje evropskih vrednosti u udžbenicima.

EEPG i Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija (IARTEM) već više od 15 godina dodeljuju na Frankfurtskom sajmu knjiga nagradu za najbolji evropski udžbenik.

“Kreativni centar” postao je član Evropskog udruženja izdavača udžbenika krajem 2005, a do sada je za pet izdanja dobio nagradu za najbolji evropski udžbenik.

PROČITAJTE I OVO:  Film o Oskaru Vajldu otvara deseti Merlinka festival

Izvor: Blic