Izabrane pesme Aleksandra Ristovića


Knjiga izabranih pesama Aleksandra Ristovića (Čačak 1933 – Beograd 1994), Semenka pod jezikom u izdanju Agore i Gradske narodne biblioteke Žarko Zrenjanin iz Zrenjanina, predstavljena je nedavno u prostorijama Srpskog književnog društva. Knjigu je priredila i za nju obiman pogovor napisala pesnikinja i esejistkinja Tanja Kragujević. Aleksandar Ristović nosilac je najznačajnijih pesničkih nagrada u Srbiji (Nolitove, Zmajeve, Oktobarske nagrade grada Beograda, nagrade Branko Miljković, Disove), i uz to je jedan od najsamosvojnijih liričara srpske poezije.

Prvu zbirku pesama Sunce jedne sezone, zbog koje je svojevremeno Danilo Kiš zabeležio da nam je Ristović “posvedočio da je moguće ostvariti duhovnu srodnost sa najrafinovanijom evropskom senzibilnošću”, objavio je 1959. godine, a potom još četrnaest pesničkih knjiga. Godinu dana nakon njegove smrti, izdavačka kuća Nolit objavila je pet knjiga iz pesnikove zaostavštine, koje su priredili Milica Nikolić i Miloš Stambolić. Knjigu izabranih pesama Mirisi i glasovi koju je priredio Pavle Zorić, objavila je Srpska književna zadruga, 1995. godine.

Knjiga izabranih pesama Semenka pod jezikom obuhvata izbor iz svih pesničkih zbirki Aleksandra Ristovića. Kao što ističe Tanja Kragujević, lirsko pismo Aleksandra Ristovića i njegovo poetsko mišljenje izuzetno su bliski današnjim generacijama pesnika i čitalaca, i danas dobijaju sve više tumača među novim književnim kritičarima i proučavaocima književnosti. Ristovićevu poeziju na engleski jezik prevodio je Čarls Simić, a u njegovom izboru i prevodu izašle su i dve knjige Ristovićevih pesama (Some other wine and light – Charioter press, Vašington 1989. i Devils lunch – Faber and Faber, London/Njujork 1999). “I stoga su, u Ristovićevom pismu, njegovi redovi i od sukna i od svile, od trave ali i od leda i stakla, istkani s podjednakim uverenjem i pokrićem. A oživljena je njima jednako topla koliko deziluziona poetska perspektiva, sa svojim melanholičnim, humornim i ironijskim obzorom… Promenjiv i živ, Ristovićev poetski univerzum u stanju je da spram višestrukturnih, neopipljivih projekcija života postavi svoje postojanje kao najživotniju predstavu o njemu”, zapisuje u svojoj studiji o pesmama Aleksandra Ristovića Tanja Kragujević.

Izvor: Danas


PROČITAJTE I OVO:  Dani poezije u Srbiji: Pesnici iz celog sveta u Beogradu i Požegi