Istorijski triler o mračnoj prošlosti ratne Venecije


Izdavačka kuća Dereta upravo je objavila roman Anđeoski vrt Dejvida Hjusona.

O knjizi: Palata Kolombina na Velikom kanalu u Veneciji dom je porodice Učelo, tri generacije muškaraca koji žive zajedno: petnaestogodišnjeg Nika, njegovog prezaposlenog, otuđenog oca i voljenog dede Paola.

Na samrtnoj postelji, nono Paolo daruje unuku neobičan poklon: rukopise u kojima su opisani njegovi doživljaji iz mladosti, za vreme naleta nacizma u Veneciji, 1943. godine. Ovaj čas istorije, kako ga naziva nono, priča je o herojstvu i brutalnosti prošlosti koje nikada ne treba zaboraviti, pripovest o ratu i iskušenju, tajna koju je čuvao samo za Nika. Zaintrigiran i uznemiren, Niko ne može da prestane da čita rukopise, pitajući se da li je ikada uopšte poznavao svoga dedu.

Rukopisi govore o mladom Paolu, koji posle smrti roditelja nastavlja da se bavi porodičnim tkačkim zanatom. Pod uticajem Jevrejina Alda Dijamantea, lekara, i oca Filipa Garconea, katoličkog sveštenika, donosi odluku koja mu menja život. Pristaje da u oronuloj porodičnoj kući zvanoj Anđeoski vrt sakrije dvoje mladih partizana Jevreja ‒ brata i sestru. Poznanstvo s doktorom i sveštenikom koji pomažu brojnim progonjenim ljudima budi u Paolu svest o užasima rata i nepravdi i dovodi ga u iskušenja. Da li da se „bori“ i rizikuje život, ili da obori glavu i radi što i svi ostali?

U ovom neobičnom romanu pred našim očima odmotava se priča o Veneciji četrdesetih i devedesetih godina dvadesetog veka, ali oživljava i savremena slika ovog grada.

O autoru: Dejvid Hjuson (1953) savremeni je britanski autor krimića. Školu je napustio u svojoj sedamnaestoj godini da bi počeo da radi kao novinar za jedan mali lokalni list na severu Engleske. Narednih dvadeset godina radio je kao novinar za Tajms, Indipendent i Sandej tajms. Ali ono što ga je oduvek vuklo bilo je da piše fikciju.

Gotovo čitav prvi tiraž njegovog debitantskog romana Shanghai Thunder, objavljenog u Engleskoj 1986. godine, završilo je u bibliotekama i moralo je da se štampa novo izdanje. Za njegovu seriju misterija započetu knjigom A Season for the Dead, s rimskom policijom u glavnoj ulozi, koju predvodi detektiv i ljubitelj umetnosti Nik Kosta, ugovoreno je barem još devet nastavaka kod britanskih, američkih, evropskih i azijskih izdavača. Napisao je više od dvadeset knjiga čija se radnja događa u različitim delovima sveta. Godinama je bio član odbora Međunarodnih pisaca trilera.

Kako sam kaže za svoje spisateljske planove: „Radim na mnogo rukopisa, ali imam svoje pravilo: ne pominji ništa dok ne dođe na red. Budite u toku…“