Islamisti spalili biblioteku do temelja


Militanti Islamske države digli su u vazduh centralnu biblioteku u iračkom gradu Mosulu, oko 400 kilometara severozapadno od Bagdada, piše list “Elaf”.

Direktor biblioteke rekao je da je nakon eksplozije usledio požar u kome su izgorele sve prostorije trospratne zgrade.

U dvorištu biblioteke, koja je bila jedna od najstarijih u Iraku, islamisti su spalili knjige koje su deo iračkog kulturnog nasleđa.

Požar je progutao oko 10.000 knjiga, uključujući retka dela iz oblasti kulture, filozofije, arapske istorije, kao i stotine rukopisa.

Očevici kažu da su militanti uništili biblioteke na celoj teritoriji koju kontrolišu.

Lodonska publikacija na arapskom jeziku pozvala se na zvaničnika provincije Anbar Amala Fahadveja koji je rekao da je od nedelje Islamska država spailila više od 100.000 knjiga, uključujući neke retke i važne rukopise.

– Naoružani pripadnici Islamske države bombardovali su biblioteku u oblasti Faisalah istočno od Mosula koristeći improvizovane eksplozivne naprave – rekao je Ganem Tan, direktor biblioteke u Mosulu.

Agencija Sputnik prenosi da je Tan dodao da mosulska biblioteka ima oko 8.000 knjiga iz oblasti kulture, istorije, nauke i filozofije kao i brojne knjige poezije.

Mosul na severu Iraka uporište je Islamske države od juna 2014. i procenjuje se da u gradu ima između 1.000 i 2.000 ekstremista. Islamska država, sunitska ekstremistička grupa poznata po svojim brutalnim taktikama, pokorila je značajne delove Sirije i Iraka.

Međunarodna koalicija predvođena SAD izvela je više vazdužnih napada na uporišta ekstremista u obe zemlje.

Izvor: Blic


PROČITAJTE I OVO:  Predstavljanje knjige "Divlji gradovi"