Dobro posećeni programi Srbije na Sajmu knjiga u Pekingu


Drugog dana Sajma knjiga u Pekingu održana su dva programa u okviru nastupa Srbije na toj prestižnoj međunarodnoj manifestaciji, a dobra posećenost pokazala je da postoji interesovanje za srpsku književnost u Kini.

Na “Književnoj bini” organizovan je razgovor “Veze između usmene književnosti 19. veka, velikih romana 20. veka i savremene srpske književnosti”, a povodom jubileja 250 godina od rođenja poslednjeg rapsoda u Evropi Filipa Višnjića i 125 godina od rođenja nobelovca Ive Andrića.

U razgovoru su učestvovali pisci Vladimir Pištalo i Vladan Matijević, Radosav Pušić, šef Katedre za sinologiju na Filološkom fakultetu u Beogradu, i urednik programa Sanja Milić, a prevodila je Đin Sjaolei.

U okviru programa emitovan je i kratki film “Dijalozi” posvećen Višnjiću i Andriću.

Programu su, pored ostalih, prisustvovali i studenti srpskog jezika i književnosti u Pekingu, koji su aktivno učestvovali u razgovoru.

Nakon toga na štandu Republike Srbije održan je program sa istim učesnicima, pod nazivom “Poezija, esej i putopis u srpskoj književnosti”.

Profesor Pušić je govorio o srpskim piscima koji su pisali o Kini, Vladan Matijević o najznačajnijim esejima srpske književnosti, a Đin Sjaolei i Vladimir Pištalo o poeziji.

Studenti srpskog jezika sa Kineskog državnog univerziteta učestvovali su, sa relevantnim pitanjima i komentarima, i u ovom razgovoru.

Iz Biblioteka grada Beograda, koja je zadužena za programski nastup Srbije na Sajmu knjiga u Pekingu, ističu da su oba programa bila dobro posećena, što govori da interesovanje za srpsku književnost i kulturu u Kini postoji, odnosno da su srpsko-kineske kulturne veze valjano uspostavljene.

“Potvrdu za ovo nalazimo i u činjenici da su prvog sajamskog dana, na Međunarodnom forumu izdavača, kineski domaćini iz Državne uprave za knjigu i izdavačke asocijacije upravo Srbiju, uz Rusiju i još nekoliko drugih zemalja, istakli kao zemlju koja im je veoma važna i sa kojom će razvijati dalju kulturnu saradnju”, stoji u saopštenju Biblioteke grada Beograda.

PROČITAJTE I OVO:  Obeležavanje 60 godina rada Ljubivoja Ršumovića

Srbija ove godine treći put nastupa na Sajmu knjiga u Pekingu, u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja.

Polazište za srpski program na pekinškom sajmu je projekat “Dijalozi” Biblioteke grada Beograda, posvećen godišnjicama rođenja Filipa Višnjića i Ive Andrića.

Izvor: RTV