Foto: Freepik

Decembarska dešavanja u Trećem Trgu i Srebrnom drvetu


Do kraja godine iz Trećeg Trga i Srebrnog drveta pripremaju nekoliko izuzetno zanimljivih književnih događaja, od kojih je prvi EUPL fest – Festival dobitnika Evropske nagrade za književnost, koji će se održati od 13. do 15. decembra. Već 16. decembra očekuju čitaoce na Čumić marketu, a 20. decembra na književnoj večeri posvećenoj Biserki Rajčić.

Prvi EUPL festival u Beogradu održaće se od 13. do 15. decembra u KC Gradu (Braće Krsmanović 4) i EU Info centru (Kralja Milana 7). Gošća festivala biće holandska književnica Gerda Bles. Festival je posvećen dobitnicima EUPL nagrade, koju dodeljuje Komitet za Nagradu Evropske Unije za književnost, a realizovaće se u okviru projekta Trećeg Trga Readers Exchange, finansiranog od strane Programa Kreativna Evropa.

13. decembar

Od 19 časova 13. decembra održaće se promocija romana MI SMO SVETLOST u KC Gradu. Festival će otvoriti zamenica ambasadora Holandije Ane-Sitske Brinks. Razgovor sa Gerdom Bles, prevoditeljkom Bojanom Budimir i prvim čitateljkama Ivanom Živkov i Milicom Lazović vodiće Dejan Matić.

15. decembar

U petak 15. decembra u 17 časova u EU Info centru održaće se predstavljanje projekta Readers Exchange. Program će otvoriti predstavnica Deska Kreativne Evrope iz Portugala Sara Maćado. Dejan Matić će razgovarati sa Gerdom Bles o njenom romanu MI SMO SVETLOST, u kontekstu EUPL nagrade, a o romanu EVROPA švedskog pisca Maksima Grigorijeva govoriće prevoditeljka Svetlana Tot i prva čitateljka Simona Dmitrović. Takođe, u programu će učestvovati i prve čitateljke, koje su na čitalačkim radionicama organizovanim ove jeseni pročitale knjige pre objavljivanja i napisale blurbove i prikaze.

16. decembar

Decembar je zanimljiv mesec u Čumiću. Prvi u nizu događaja koji nas očekuju jeste ČUMIĆ MARKET. U subotu 16. decembra, od 12 do 19 časova, domaćini Belgrade Design District-a ugostiće svoje kolege dizajnere i izdavače. Gosti Trećeg Trga biće izdavačka kuća Radni sto i urednica Bojana Denić.

20. decembar

Veče Biserke Rajčić održaće se 20. decembra u Književnom salonu Kirka (Njegoševa 73/3, stan 10) sa početkom u 19 časova. Tokom večeri biće predstavljena najnovija knjiga Biserke Rajčić POETIKA RAZGOVORA, kao i prevode prepiske Vislave Šimborske i Zbignjeva Herberta, ali  prepiska Vitolda Gombroviča i Česlava Miloša objavljenu u knjizi KONFRONTACIJE. Osim Biserke Rajčić, u razgovoru će učestvovati ambasador Republike Poljske Rafal Perl, Jelena Marićević – Balać i Dejan Matić.