Atelje 212 slavi 60. rođendan predstavom “Deca radosti”


Atelje 212 iz Beograda obeležiće 12. novembar – 60. rođendan tog pozorišta predstavom “Deca radosti” dramske spisateljice Milene Marković, u režiji Snežane Trišić.

“Deca radosti” je poetska drama u kojoj autorka obrađuje temu smene generacija u proteklih 60 godina kolektivne istorije jednog društva, temu rokenrola i “večne mladosti”.

“Rediteljka Trišić svojom predstavom donosi priču o stradanjima generacija, o igri života i smrti, o tugi i radosti. ‘Deca radosti’ su komad o generaciji oslobodilaca, graditelja i generaciji koja rađa i proizvodi. Ta generacija nadživljava svoju decu. Deca radosti su deca pioniri, deca koja slave Dan mladosti i Dan republike, deca koja otkrivaju rokenrol i deca koja stvaraju rokenrol, deca koja odrastaju odlaze u ratove i umiru kao heroinski zavisnici”, navodi se u saopštenju.

Atelje je dodao da ta drama predstavlja i neku vrstu artikulacije kolektivnog sećanja društva i emocije o prošlom vremenu koje ostavlja trag u sadašnjosti.

“‘Deca radosti’ nikako ne mogu biti okarakterisana kao neka biografska ili istorijska drama. Reč je o poetskoj drami, epskom narativu koji obrađuje temu pesništva, rokenrol pesništva i njegovog uzroka, konteksta koji ga stvara i konteksta koji ga guši i pretvara u sećanje”, dodaje se u saopštenju Ateljea 212.

Pozorište Atelje 212 osnovano je 12. novembra 1956. godine u prostorijama tadašnjeg dnevnog lista “Borba”.

Osnovala ga je grupa reditelja, pisaca i glumaca sa željom da naprave teatar u kojem će se prikazivati komadi koji bi bili avangardni u odnosu na ostala pozorišta u Beogradu.

Prva predstava bila je “Faust”, u režiji Mire Trailović.

Izvor: B92


PROČITAJTE I OVO:  U susret Dečjim danima kulture - Knjiga za slatke snove "Uspavanka za miša"