Atelje 212 – najava premijere predstave “Amsterdam”


Ovo će biti prvo izvođenje komada Amsterdam na srpsko-hrvatskom govornom području, dakle ne samo u zemlji već i u regionu. Kao i prvo izvođenje nekog teksta renomirane izraelske autorke Maje Аrad Jasur na ovim prostorima.

Predstava je realizovana uz podršku ambasade Izraela, a održava se 11. februara u 19.30 časova, na sceni Mira Trajlović.

Za komad Amsterdam autorka je dobila prestižnu nagradu za dramski tekst Theatertreffen’s Stückemarkt prize u Berlinu 2018. godine. Komad je imao premijeru u Engleskoj u Orange Tree Teheatre u Londonu 2019. godine.

Maja Arad Jasur (Maya Arad Yasur) je izraelska dramska spisateljica čija su dela producirana i izvođena širom sveta, a prevedena su na kineski, engleski, francuski, poljski i nemački jezik. Kao dramaturškinja sarađivala je na nekoliko projekata srpsko-holandske autorke Sanje Mitrović.

U centru zbivanja je glavna junakinja, izraelska violinistkinja koja stanuje u Amsterdamu i u poodmakloj je trudnoći. Jednog dana misteriozni račun za gas datiran još od 1944. godine stiže na njenu adresu na naplatu. Ovaj događaj pokreće niz uznemirujućih osećanja i pitanja kolektivnog identiteta, osećanja izopštenosti, otuđenosti, neprilagođenosti. Autorka komada sučeljava traumatično nasleđe iz prošlosti sa situacijama iz sadašnjosti kreirajući specifičan novi kontekst u kome se odvija radnja.

Pokrećući pitanja odgovornosti, sećanja, identitetske nestabilnosti, sentimenta i traume, autorka vešto kreira specifičan dramski predložak za igru koji u formalnom smislu korespondira sa savremenim praksama dramskog pisma.

Reditelj predstave je Iva Milošević dramaturg Dimitrije Kokanov,scenograf Gorčin Stojanović,kostimograf Marija Marković Milojev,kompozitor Vladimir Pejković.Igraju Dragana Đukić,Ana Mandić,Marko Grabež,Dejan Dedić,Vladimir Pejković muzičar.

Izvor: B92