Ingo Šulce u Narodnoj biblioteci Srbije


U Atrijumu Narodne biblioteke Srbije, 10. marta, u 20 sati, gostuje Ingo Šulce, jedan od najistaknutijih nemačkih savremenih pisaca.

I. Šulce će govoriti o temama o kojima piše: o istoriji, sadašnjosti i budućnosti u odnosu na pad Berlinskog zida, o izbegličkoj krizi i pluricentričnosti nemačkog jezika.

Ingo Šulce je martovski gost rezidencijalnog Krokodilovog programa za pisce u Beogradu.

Događaj realizuju Goethe-institut i Udruženje Krokodil u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije.

Povodom gostovanja Inga Šulcea u Srbiji, 9. marta, u 12 sati, u Goethe-Institutu, biće organizovana konferencija za medije na kojoj će govoriti Matijas Miler Vifrih, direktor Goethe-Instituta, Vladimir Arsenijević iz Udruženja Krokodil i autor.

Ingo Schulze (rođen 15. decembra 1962) nemački je pisac rođen u Drezdenu. Na Univerzitetu u Jeni studirao je klasičnu filologiju (starogrčki i latinski jezik) kao i germanistiku, i pre ujedinjenja Nemačke radio je kao dramaturg u pozorištu u Altenburgu.

Nakon ujedinjenja s prijateljima osniva i uređuje novine u periodu od 1990 do 1992.

Od sredine 1990-ih živi u Berlinu, gde i objavljuje svoju prvu, veoma zapaženu zbirku priča 33 trenutka sreće (1995). Do sad je objavio četrnaest knjiga, a na srpski je prevedena samo jedna, zbirka priča Mobilni (VBZ, 2008, prevela Jelena Petrović).

Za svoje knjige osvojio je čitav niz nagrada, a usledili su i prevodi na preko dvadeset jezika. Ingo Šulce je član Nemačke akademije za jezik i književnost, kao i berlinske Akademije umetnosti. Godine 2013. dobio je i Književnu nagradu Bertold Breht.


PROČITAJTE I OVO:  Entropija kao nova filozofska kategorija