Оbeležavanje 400 godina od smrti Šekspira u SNP-u


U Srpskom narodnom pozorištu, u subotu, 23. aprila, pre početka baletske predstave Romeo i Julija, pročitaće se odlomak iz knjižice Laze Kostića Romeo i Julija jedna ponuda na odomaćivanje Šekspira u srpskome narodu, pod naslovom „Jedna glava iz Šekspirove biblije“, povodom obeležavanja 400 godina od smrti Vilijama Šekspira.

Prva Šekspirova drama, koja je igrana 1875. godine u Srpskom narodnom pozorištu je Romeo i Julija u prevodu Laze Kostića. Ta knjižica je izuzetno retka i dragocena za srpski narod i Srpsko narodno pozorište. On je, povodom svog prevoda, napisao pomenuti tekst, koji je objavio 1866. godine i od tada je prošlo tačno 150 godina. A, ove godine se navršava i 175 godina od rođenja Laze Kostića. Čitanjem odlomka iz pomenute Kostićeve knjižice, pod naslovom „Jedna glava iz Šekspirove biblije“ Srpsko narodno pozorište obeležava pomenute jubileje.

U subotu, 23. aprila, balet Romeo i Julija izvodi se na muziku Sergeja Prokofjeva prvi put u 2016. godini, na sceni „Jovan Đorđević“ s početkom u 19.00 časova. U solističkim ulogama su: Ana Đurić (Julija) i Samjuel Bišop (Romeo). Dirigent je Mikica Jevtić. Učestvuju solisti i ansambl Baleta, a koncertmajstor je Sergej Šapovalov. Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Pozorišta po važećem popustu za april.


PROČITAJTE I OVO:  Sutra počinje 62. Beogradski sajam knjiga