Upoznajte drevne velike civilizacije


Tokom ljudske evolucije praksa življenja u grupi sa međusobnim razumevanjem i zavisnošću postala je veoma koristan i praktičan način života, a od malih izolovanih grupa nastale su veće zajednice. Zatim su došla društva koja su vremenom postala civilizacije. Kako su ljudski mentalitet i psihologija doveli do ovog razvoja i dalje je popularna tema među istoričarima i antropolozima i o tome se naširoko može raspravljati. Za sada, u ovom tekstu, želimo da vam ukratko predstavimo neke od najstarijih civilizacija koje su postojale na svetu i motivišemo vas da i vi sami saznate nešto više o tome.

 ASTEČKO CARSTVO

Astečko carstvo, ili Trojni savez, bio je savez tri grada-države koja su vladala područjem u i oko Meksičke doline od 1428. godine dok ih udružene snage španskih konkvistadora i njihovih rodnih saveznika pod vodstvom Hernana Kortesa nisu pobedile 1521. godine.

INKE I ANDSKE KULTURE

Carstvo Inka bilo je najveće carstvo u predkolumbijskoj Americi. Administrativno, političko i vojno središte carstva bilo je u gradu Kusko. Inka civilizacija nastala je iz peruanskih planina negde početkom 13. veka. Španci su započeli osvajanje Carstva Inka 1532. godine, a njegovo poslednje uporište osvojeno je 1572. godine.

MAJE

Civilizacija Maja bila je mezoamerička civilizacija koju su razvili narodi Maja, a zapažena je po svom logotipskom pismu – najsofisticiranijem i najrazvijenijem sistemu pisanja u predkolumbijskim Amerikama – kao i po svojoj umetnosti, arhitekturi, matematici, kalendar i astronomski sistem. Civilizacija Maja razvila se na području koje danas obuhvata jugoistočni Meksiko, celu Gvatemalu i Belize i zapadne delove Hondurasa i Salvadora. Obuhvata severnu niziju poluostrva Jukatan i gorje Sijera Madre, meksičku državu Čiapas, južnu Gvatemalu, Salvador i južne nizije pacifičkog primorskog polja. „Maje” je savremeni termin koji se kolektivno odnosi na različite narode koji su naseljavali ovo područje. Oni sebe nisu zvali „Maje” i nisu imali osećaj zajedničkog identiteta ili političkog jedinstva.

EGIPAT

Drevni Egipat je bio civilizacija drevne severne Afrike, koncentrisana duž donjeg toka reke Nil, smeštena na mestu koje je danas zemlja Egipat. Drevna egipatska civilizacija pratila je praistorijski Egipat i spojila se oko 3100. p. N. E. (Prema konvencionalnoj egipatskoj hronologiji) političkim ujedinjenjem Gornjeg i Donjeg Egipta pod Menesom. Istorija drevnog Egipta odvijala se kao niz stabilnih kraljevstava, odvojenih periodima relativne nestabilnosti poznatim kao prelazni periodi: Staro carstvo ranog bronzanog doba, srednje kraljevstvo srednjeg bronzanog doba i novo kraljevstvo poznog bronzanog doba.

MESOPOTAMIJA

Mesopotamske civilizacije nastale su na obalama reka Tigris i Eufrat u današnjem Iraku i Kuvajtu. Rane civilizacije počele su da se formiraju u vreme neolitske revolucije – 12000 p.n.e. Neke od glavnih mesopotamskih civilizacija uključuju sumersku, asirsku, akadsku i vavilonsku civilizaciju. Dokazi pokazuju široku upotrebu tehnologije, literature, pravnih zakona, filozofije, religije i arhitekture u ovim društvima.

PERSIJA

Ahemenidsko carstvo, takođe poznato i kao Prvo persijsko carstvo, bilo je drevno iransko carstvo sa sedištem u zapadnoj Aziji, a osnovao ga je Kir veliki. Svoj najveći obim dostigao je pod Kserksom I, koji je 480. godine pre nove ere osvojio veći deo severne i srednje antičke Grčke, uključujući i grad Atinu. U svom najvećem teritorijalnom opsegu, Ahemenidsko carstvo se prostiralo od Balkana i istočne Evrope na zapadu do doline Inda na istoku. Carstvo je bilo veće od bilo kog prethodnog carstva u istoriji, prostiralo se na ukupno 5,5 miliona kvadratnih kilometara.

ISLAM

Istorija muslimanskog sveta traje oko 1.400 godina i uključuje različita društveno-politička zbivanja, kao i napredak u umetnosti, nauci, filozofiji i tehnologiji, posebno tokom islamskog zlatnog doba. Svi muslimani traže uputstva za Kuran i veruju u proročku misiju Muhameda, ali neslaganja u vezi s drugim pitanjima dovela su do pojave različitih verskih škola mišljenja i sekti unutar islama. U modernoj eri veći deo muslimanskog sveta dospeo je pod evropsku kolonijalnu dominaciju. Nacionalne države nastale u postkolonijalnoj eri usvojile su različite političke i ekonomske modele, a na njih su uticali sekularni i verski trendovi.

INDIJA

Ova civilizacija je procvetala između 2.500 p.n.e. i 1900 p.n.e. u današnjem Pakistanu i severozapadnoj Indiji, a bila je poznata po svom urbanističkom planiranju, kućama od opečene cigle, složenoj drenaži i snabdevanju vodom.

DREVNA KINA

Drevna Kina je stvorila ono što je postalo najstarija postojeća kultura na svetu. Naziv „Kina“ potiče od sanskrtskog Cina (izvedeno od imena kineske dinastije Kin, izgovara se „Chin“), što su Persijanci preveli kao „Cin“ i izgleda da je popularizovano trgovinom duž Puta svile.

JAPAN

Iako je Japan bio pod značajnim uticajem Kine i Koreje, ova ostrvska država nikada nije bila pod spoljnom političkom kontrolom, pa je bila slobodna da odabere ideje koje su joj se svidele, prilagode ih kako želi i da nastavi sa svojim autohtonim kulturnim praksama da stvori jedinstvenu pristup vladi, religiji i umetnosti.

ANTIČKA GRČKA

Antička klasična grčka kultura, posebno filozofija, imala je snažan uticaj na stari Rim, koji je njegovu verziju pronosio kroz Sredozemlje i veći deo Evrope. Iz tog razloga, Antička Grčka se generalno smatra kolevkom zapadne civilizacije, osnovnom kulturom iz koje savremeni Zapad izvodi mnoge svoje temeljne arhetipove i ideje u politici, filozofiji, nauci i umetnosti.

RIMSKO CARSTVO

Rimsko carstvo, drevno carstvo, usredsređeno na grad Rim, koje je osnovano 27. p.n.e. Nakon propasti Rimske Republike i nastavilo se do konačnog pomračenja Zapadnog carstva u 5. veku n.e.

VIZANTIJSKO CARSTVO

Vizantijsko carstvo, često zvano Istočno rimsko carstvo ili jednostavno Vizantija, postojalo je od 330. do 1453. sa glavnim gradom koji je u Konstantinopolju osnovao Konstantin I. Carstvo je tokom vekova variralo u veličini, jedno vreme ili druga, koja poseduje teritorije smeštene u Italiji, Grčkoj, na Balkanu, Levantu, Maloj Aziji i severnoj Africi.

VIKINZI I KELTI

Ne postoji genetska veza između Vikinga i Kelta, ali oni su živeli jedni pored drugih oko 1000. godine pre nove ere, a keltska kultura je imala dubok uticaj na drevne germanske ljude. Stoga imaju mnogo zajedničkog. Obe su labave etničke grupe i živeli su na Britanskim ostrvima gde su vekovima bili suparnici. Takozvani anglosaksonci u modernoj Britaniji zapravo su potomci Vikinga i Kelta.

Ukoliko poželite da saznate kako je Odin izgubio oko, koji narod je izmislio čokoladu i kako su izgledale Rimske svetkovine po ceni od samo 8386 dinara možete sebi da obezbedite komplet Velike civilizacije od 14 knjiga.

Sjajan poklon, odličan dodatak vašim postojećim knjigama za šta god da se odlučite nećete pogrešiti. Jedino bitno je da kupovinu obavite dok traje akcija i sebi obezbedite sve knjige iz kompleta Velike civilizacije po sniženim cenama. Za nekog ko je pravi ljubitelj znanja ovo je sjajan poklon, moći ćete da uživate, čitate i edukujete se, a dodatno i saznate koji narod nam je šta obezbedio i čemu nas naučio.

Komplet knjiga Velike civilizacije može biti sjajan način da se upoznate sa veoma dugom i bogatom istorijom ljudskog bivstvovanja na našoj planeti, a uz odličnu cenu na portalu Knjige na dlanu, predstavlja pravi izbor kako za laike tako i za temeljne poznavaoce ljudske istorije.