Orlovi rano lete – analiza likova, teme i stil


Roman Branka Ćopića, Orlovi rano lete, priča je o odrastanju jedne seoske đačke družine u ratno vreme, godinama omiljena lektira osnovaca, iznenada i nezasluženo pala je u zaborav.

Ovaj roman objavljen je 1959. godine, a na osnovu njega snimljen je i istoimeni film 1966. godine. Knjiga je podeljena u dva dela, od kojih se prvi bavi događajima iz zanimljivog života seoske družine pre Drugog svetskog rata, prateći njihove neustrašive i ponekad nestašne pustolovina.

Drugi deo romana fokusiran je na istu družinu ali kroz prizmu Drugog svetskog rata koji bukti na prostoru Jugoslavije, i njihovoj pomoći partizanima i vojsci u borbi protiv fašista. Pišući o drugarstvu, hrabrosti, požrtvovanosti i ljubavi prema slobodi u teškim i neizvesnim istorijskim trenucima, Branko Ćopić je stvorio jedno od najvrednijih dela domaće književnosti za decu, čije poruke odzvanjaju i danas.

Teme i stil romana

Jedna od najvećih tema romana Orlovi rano lete jeste humor. Gotovo sve scene i slike u romanu su pune vedrine, životnosti, detinje radosti, pa i šala. Može se sa dobrom sigurnošću reći da su “najsmešnije” ličnosti romana Stric i Lijan.

To se posebno može videti u nekim od sledećih scena: kada učitelj pokušava da tuče Jovančeta, a ovaj pobegne kroz prozor, a onda celo odeljenje za njim, kobajagi da ga uhvati, vičući: Aha, drži ga, drži!

Kad je Stric rekao da se Dunav uliva u Jadransko more, zatim da se ne uliva nigde, da ponire pod zemlju kao onaj potočić u Prokinom gaju; kad Stric izgovara molitvu, obraćajući se svecima da dovedu u razred našu staru učiteljicu. Kao i mnogobrojna dešavanja iz “ljute bitke” između dečaka i njihovih roditelja itd.

Druga velika tema romana Orlovi rano lete jeste strašni Drugi svetski rat kroz čiju prizmu se ogleda ceo drugi deo ovog romana. Teskobe rata koji je ostavio velike posledice na sve narode na prostorima tadašnje Jugoslavije mogu se iz prve ruke videti kroz ovaj, iako prvenstveno dečiji, roman.

Cela mlada družina primorana je kao što se kroz sam naslov romana provlači, da prerano odraste susretnuta sa svim strahotama ovog rata.

Analiza glavnih likova romana Orlovi rano lete

Junaci romana Orlovi rano lete učenici su četvrtog razreda osnovne škole, osim Nikolice. Jedan od definitivno glavnih junaka jeste Jovanče, harambaša cele družine, izabran na to mesto kao najcenjeniji i najodlučniji od svih dečaka. Pisac za njega kaže: “Dječak je od starijih čuo tek ponešto o pravdi, ali sluti da je dobro i pravedno to što je pokušao da zaštiti Strica.”

To ga ispunjava čudnom snagom i radošću i daje mu odvažnost da sam krene u dubinu puste šume, da bi izabrao mesto za hajdučki logor.

Jovanče je bistrouman, procenjuje stvari pametno, a prema svima iz svoje družine odnosi se brižno i privrženo. On takođe predstavlja i mozak cele družine.

Stric, odnosno Stevo, još jedan je od bitnijih likova, a nadimak je dobio zbog činjenice da je bio najviši u razredu, pa samim tim je delovao i najstarije. Iako je siroče bez oca i majke, Stric nosi gro komike u romanu Orlovi rano lete kroz razne dovitljive dosetke na račun mana učitelja. Takođe treba napomenuti da ima slabu tačku prema devojčici Lunji.

Lunja je razdragana devojčica koja gde god da se pojavi širi radost i toplinu. Ona se, često nesvesno, bori za ravnopravnost između dečaka i devojčica i u tome na najbolji način pokazuje da je u mnogo čemu iznad dečaka.

Pored ovih glavnih likova treba pomenuti i ostale likove u romanu Orlovi rano lete kao što su Đoko Potrk, Nik Ćulibrk, Nikolica, Ivan Popović Vanjka, Poljar Lijan, Nikoletina Bursać, kao i Učitelj, koji iako sporedni, daju svako na svoj način jedinstven šmek i osećaj ovom delu.

Ukoliko ipak želite da kupite knjigu Orlovi rano lete možete je poručiti na najboljoj online platformi knjigenadlanu.com . Veliki izbor knjiga, romana, rečnika po povoljnim cenama.