Žurka s književnim predloškom


U sredu, 07. avgusta, sa početkom u 21 čas u Zappa Barci biće održana rege/dab žurka s književnim predloškom ili plesni saundtrek za knjigu o uskomešanosti muzike, politike i kriminala u “godinama opasnog življenja” na Jamajci – gledajte na to kako hoćete, pošto ćete se ionako pretvoriti u uho. Egzotični ritmovi i revolucionarni naboj Bukerovom nagradom ovenčanog romana „Kratka povest sedam ubistava“ jamajkanskog pisca Marlona Džejmsa posetiocima će biti dočarani kroz iskustvo kulture i zabave Jamajkanaca 1970-ih, pre svega kroz razoružavajuće zvuke regea, daba i denshola, kojima su masivni saundsistemi natapali kingstonske igranke pod vedrim nebom i kukove podsticali na senzualne rub-a-dub plesne korake, ali i muzički opus Boba Marlija (koji je i sam junak romana, čiji se zaplet i zasniva na atentatu na njega).

Vokalnu interpretaciju delova romana u formi toastinga (jamajkanskog stila napevavanja uz muzičku pratnju, nastalog krajem 1960-ih, preteče hip-hopa) pružiće Lion Haze uz tematski rege/dub DJ set po izboru “selectah” inkarnacije koprevodioca i urednika knjige – DJ Jingle Gonga, u koji će, pošto je povod literaran, biti uvršten reprezentativni odabir iz podžanra dab muzike – dab poezije (dub poetry) .

Trijumfalni pohod regea u, kako bi Bob Marli sročio, “emancipating oneself from mental slavery” ove tople letnje večeri biće oličen u DJ podršci koju će pružiti dvojica velikana srpske rege scene – DJ Mizizi (Hardwired Magazine, Reggae Fever) i DJ Gaggie (FC Apatride Utd.).


PROČITAJTE I OVO:  Predstavljanje edicije "100 slovenskih romana" u Čigoti na Zlatiboru