Zrenjanin: Predstavljanje romana “Pozajmljeni zavičaji”


U ponedeljak, 15. juna u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, biće održana promocija romana Vučine Šćekića “Pozajmljeni zavičaji” u izdanju Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” i izdavačke kuće Agora. Početak promocije zakazan je za 20 časova, a o knjizi će govoriti: Vesna Trijić, književna kritičarka, Milan Bjelogrlić, direktor Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” i Vučina Šćekić, autor. Odlomke iz romana čitaće glumac Prvoslav Zakovski.

Pozajmljeni zavičaji su roman u dve knjige na vajkadašnju i bolnu temu pomeranja (iseljavanja, kolonizacija, seoba) ljudi iz sopstvenog u novi, tuđi, pozajmljeni zavičaj. Prva knjiga obuhvata kolonizaciju posle Drugog svetskog rata i život u kolonizovanom vojvođanskom selu, Sivcu, do kraja sedamdesetih godina. U njoj pratimo sudbinu jedne porodice, ispričanu iz ugla tinejdžera. Radnja druge knjige započinje dvadeset godina kasnije i obuhvata dramatično doba kojeg smo savremenici. U njemu graditelji jednog vremena i njegovih vrednosti uzmiču pred neumitnim društvenim promenama i novim ljudima…

Ceo roman je protkan neobičnom ljubavnom pričom, ali i opservacijama o političkim i moralnim postulatima, ličnim dilemama i iskliznućima, o jeziku i pisanju.

Vučina Šćekić autor je knjiga Dan koji nedostaje, Prelom duše, Drugo ime stvari, Grad vetrova, Kod gubitnika, Odloženi dani i Povratak u Sivac, kao i scenario Molitva za Emiliju. Pesme su mu prevođene na rumunski, ruski i engleski jezik.


PROČITAJTE I OVO:  U prodaji novi roman Trejsi Ševalije "Plodovi na vetru"