Sutra od 12h do 13h poznate ličnosti će raditi u Biblioteci grada Beograda.

Povodom Svetskog dana Knjige, u četvrtak 23. aprila Biblioteka grada Beograda tradicionalno organizuje akciju “Svi smo u biblioteci”. Javne ličnosti iz sveta kulture i medija će “raditi” od 12h do 13h u Odeljenju za rad s korisnicima- usluživaće čitaoce, upisivati ih u Biblioteku, davati predloge za čitanje. Svoje učešće su najavili: voditelj Zoran Kesić, glumica Nataša Marković, glumac Bule Goncić, Dragoljub Ljubičić Mićko, Dragan Ilić, Mihajlo Pantić…

U okviru saradnje između Narodne biblioteke Srbije i Udruženja izdavača i knjižara Srbije, u 105 knjižara u 23 grada širom zemlje su odobreni popusti za sve građane sa članskom kartom biblioteka iz tekuće godine.

Institut Servantes u Beogradu, povodom 400 godina od objavljivanja drugog dela čuvenog Servantesovog romana – „Don Kihota“, organizovaće javno čitanje ovog remek-dela svetske književnosti u četvrtak 23.aprila sa početkom u 12.00h u galeriji Instituta Servantes. Javno čitanje „Don Kihota“ započeće robot Nao iz Instituta Mihajlo Pupin, a nastaviće Bojana Stamenov, Dragan Bjelogrlić, Rambo Amadeus, Jadranka Jovanović i brojne značajne ličnosti iz sveta diplomatije, politike, sporta, obrazovanja i umetnosti na različitim jezicima. Javno čitanje „Don Kihota“ organizuje se u Madridu već 19 godina, a ove godine pridružuju se i centri Instituta Servantes širom sveta.

Svetski dan knjige proslavlja se u svetu od 1995. godine kada je ustanovljen na Generalnoj konferenciji UNESCA u Parizu.

Najčitanije knjige u mreži Biblioteke grada Beograda u 2014.

1. Mo Jen – Žabe

2. Erlend Lu – Fvonk

3. Irvin Jalom – Problem Spinoza

4. Haruki Murakami – Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća

5. Žoze Saramago – Sva imena

6. Orhan Pamuk Tiha kuća

7. Patrik Modiano – U kafeu izgubljene mladosti

8. Umberto Eko – Beskrajni spiskovi

9. Karlos Fuentes – Volja i sudbina

10. Haled Hoseini – A planine odjeknuše

Izvor: 24sata

Comments

comments

Related Posts