“Zlatno doba” – nova zbirka Zvonka Karanovića


Deveta zbirka pesama niškog književnika Zvonka Karanovića objavljena je krajem novembra i nosi naziv “Zlatno doba” koje sam autor definiše kao antibajku, antiutopiju, fantaziju, meditaciju nad temom prolaznosti i hologramski bilbord 21. veka.

Karanović objašnjava da je “Zlatno doba” smešteno u naš svet, ali i u nekoliko drugih.

Jedan od njih je i Blok 46, postapokaliptični virtuelni prostor u kome žive katatonični ljudi. Svedeni na najosnovnije biološke potrebe, oni žive jednu vrstu smrti – kaže niški pisac.

Prema rečima Karanovića, centralna tema zbirke je raslojavanje identiteta.

Zahvaljujući najnovijim tehnološkim napravama čovek sve više vremena provodi ispred ekrana. Slike koje odatle dobija postaju zamena za slike iz realnog sveta. Time se moderni čovek sve više udaljava od sebe, od svoje suštine, ništa više ne može da ga iznenadi, uzbudi, smrt stotina ljudi samo je vest – ističe Karanović.

Zbirka ima cikličnu strukturu – počinje ciklusom koji se zove “Izlaz”, a završava se ciklusom “Ulaz”-

Poslednja pesma čitaoca vraća na prvu, te je knjiga svojevrsni uroboros, koji je i sam simbol cikličnosti i obnavljanja. Šire gledano knjiga može da se posmatra i kao jedna dugačka pesma, a zbog simetrične organizacije teksta može da se čita i unazad – objašnjava Karanović.

Kaže da je u toku rada na knjizi najveći zadatak bio da pronađe novi jezik i odgovarajuću formu za ono što je zamislio.

Ukoliko želiš da stvoriš novi svet, moraš stvoriti novi jezik. Jezik u zbirci “Zlatno doba” je namerno fragmentaran, izlomljen, pun ponavljanja reči, slogova, čime se sugeriše nova pozicija čoveka u modernom svetu, njegova nemoć, rascepljenost, izgubljenost, suženje jezičkog i misaonog – objašnjava ovaj književnik.

Zvonko Karanović rođen je u Nišu 1959. godine. Pre “Zlatnog doba”, knjige u izdanju kuće “Lom”, Karanović je napisao 8 zbirki pesama, i to “Blitzkrieg”, “Srebrni Surfer”, “Mama melanholija”, “Extravaganza”, “Tamna magistrala”, “Svlačenje”, “Mesečari na izletu” i “Kavezi”.

PROČITAJTE I OVO:  Književne ekskluzive u Noći knjige

Autor je trilogije koju čine romani “Više od nule”, “Četiri zida i grad” i “Tri slike pobede”.

Izvor: Južne vesti