Živi pesak – korak dalje u evoluciji skandinavskog trilera


Na nedavno završenom Sajmu knjiga u Beogradu izdavačka kuća Dokaz je premijerno predstavila nagrađivani skandinavski triler Živi pesak.

O ROMANU:

U elitnoj srednjoj školi u najbogatijem stokholmskom predgrađu dogodilo se masovno ubistvo. Maja Norberg je osamnaestogodišnja devojka kojoj se, devet meseci kasnije, sudi zbog učešća u masakru u kojem su, pored ostalih, živote izgubili i njen momak i najbolja drugarica. Kako je Maja, devojka iz ugledne porodice i dobra učenica, postala najomraženija tinejdžerka u celoj zemlji? Šta je to Maja uradila? I šta se događalo u mesecima koji su prethodili tragediji – u školi i roditeljskim domovima, na žurkama punim droge i seksa, u imigrantskim predgrađima i na luksuznim jahtama, od trenutka kada se Maja zaljubila u Sebastijana Fagermana, sina jednog od najmoćnijih ljudi u Švedskoj?

U romanu koji je većim delom uznemiravajuća hronika jednog društva, švedska autorka Malin Pešon Đolito nam predstavlja fascinantan književni lik Maje Norberg i stavlja nas pred dilemu: da li je Maja hladnokrvni ubica ili samo izgubljena devojka koja je i sama ostala bez onih koje je volela?

Živi pesak je bio najčitaniji roman u Švedskoj 2017. godine, prodat je u više od 500.000 primeraka i nagrađen svim najvećim evropskim priznanjima za kriminalistički roman – proglašen je najboljim švedskim, skandinavskim i evropskim kriminalističkim romanom. Po njemu je snimljena prva švedska Netflix serija (Quicksand) koja je takođe izazvala veliku pažnju i osvojila brojne nagrade, a premijeru je imala u aprilu ove godine.

O AUTORKI:

Malin Pešon Đolito je rođena u Stokholmu 1969. godine. Radila je kao advokat u najvećoj pravnoj firmi u Skandinaviji i kao službenica Evropske komisije u Briselu. Do sada je objavila pet romana, od kojih je najpoznatiji, Živi pesak, osvojio sve najvažnije evropske nagrade za kriminalistički roman i objavljen je u 31 zemlji. Živi u Briselu sa mužem i tri ćerke.

PROČITAJTE I OVO:  Promocija knjige "Lujo Davičo - Fragmenti života" na Sajmu knjiga